Първи стъпки за почистване на Фукушима от радиацията

222
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

За първи път, робот, който ще се опита да вземе проба от горивото на авариралия реактор 2 във Фукушима, влиза в него.

Това е ключова стъпка към продължителен процес на обезопасяване на централата и справяне с огромните количества разтопено гориво в реакторите, които бяха повредени при земетресението и последвалото го цунами през 2011 г. Експерти се надяват роботът да помогне да научат повече за състоянието на реактора отвътре, което пък е от значение за почистването.

Ядреното гориво в реакторите се стопява след земетресението от март 2011 г., което води до повредата в охлаждащата система на реакторите. Горивото изтича от ядрата и се смесва с вътрешността на реакторите, като стомана, кабели и други отломки, включително бетон и остава на дъното им.

При стопяването се образува радиоактивна маса, която излиза във всички посоки и силно затруднява почистването, а отломките усложняват още повече ситуацията.

Компанията TEPCO, която управлява съоръжението, предполага, че общо в трите реактора има около 880 тона отломки със стопено гориво, но според някои експерти, може и да са повече.

Сега, служителите ще ползват външна структура от тръби, за да маневрират робота дистанционно през входа на реактор 2. Роботът ще може да влезе до 6 метра навътре в реактора, а екипът, който ще го управлява ще бъде в съседна сграда, поради високите нива на радиация там.

Роботът ще събере малко от отломките, не повече от 3 грама и ще се върне по същия път, а цялата операция ще отнеме две седмици.

Причината за това е нуждата да се извършат изключително прецизни маневри, за да не се блъска роботът в препятствия и да заседне някъде, както се случи с други тестови роботи. Освен това, дневно ще се работи само по два часа, за да се намали опасността от радиация за служителите. Ще работят осем екипа от по 6 души, като всеки екип ще има 15 минути.

Взимането на проба от разтопеното гориво е важна първа стъпка, смята Лейк Барет, който ръководи почистването на остров Три Мили в САЩ през 1979 г., а сега работи за TEPCO. Разтопеното гориво е стабилно, но реакторите представляват потенциален риск и горивото трябва да се премахне и съхранява на безопасно място. За да стане това, е нужно да се разбере в детайли какво представляват отломките вътре в реакторите. Пробата ще помогне да се разбере повече и за самата авария.

Пробата ще бъде съхранена в сигурен контейнер и предоставена на няколко лаборатории, за да направят детайлен анализ, а ако радиацията надвишава определени стойности, роботът ще я върне в реактора. Цел, според Барет е след години целият радиоактивен материал да бъде събран и съхранен в специални контейнери. Засега роботът може да достигне само най-горните части на отломките, а в бъдеще се очаква почистването да се случва малко по-бързо.

Ще трябва да бъдат събрани проби от различни части на поне еднометровата купчина, за да се разбере какво се случва вътре и да се разработи оборудване, като по-силни роботи и приспособления, с които те ще режат части от отломките и ще ги изнасят. Реактор 2 е в най-добро състояние, а за другите два ще са нужни още повече усилия и се разработват микродронове, които да отидат там на оглед, както стана и с този реактор.

Първоначално се планираше премахването на разтопеното гориво да започне през 2021 г., но то се забави поради технически причини, а според правителството, централата ще бъде обезопасена изцяло в рамките на 30-40 до 100 години.

Централата не може да бъде обградена с предпазен материал, както се процедира с Чернобил, защото е в сеизмична зона и на крайбрежие, така че според експертите е нужно да се обезопаси по друг начин.

Източник: AP News