Канцерогени от опаковките достигат до храната ни

114
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Всички сме чували, че храната ни е пълна с „химия“, обаче ново изследване сочи, че причината за това може да са опаковките. Изследването установява, че химични вещества, за които се знае, че са канцерогенни, всъщност преминават от опаковките в храната ни. Почти 200 вещества, които се свързват с рака на гърдата се ползват при производството на опаковки за хранителни продукти или пластмасови прибори, а много от тях просто изтичат от опаковките в храната ни.

„Има значими доказателства, че 76 известни канцерогена от материали, които са в контакт с храната и се продават навсякъде по света се откриват у хората.“ казва един от авторите на новото изследване по темата. Проучването е осъществено от Food Packaging Forum, НПО, базирано в Швейцария.

„Премахването на тези канцерогени от веригите за хранителни доставки е огромна възможност за предотвратяване на ракови заболявания.“ казва още той.

От изследваните вещества в опаковките, 40 вече са познати като опасни, но изглежда все още се допуска да бъдат ползвани при материали, които имат контакт с храна и така те могат да преминават в нея.

Нарастването на случаите на рак на гърдата при жени под 50 г. е тренд, който, смятат експертите, не може да бъде обяснен само с генетиката.

Нивата на рак на дебелото черви при млади хора също нарастват. Има много причини, които биха допринесли за това, например затлъстяване, алкохол, липса на физическа активност и замърсяване на средата. Не е ясно кое допринася най-много, но някои от веществата в опаковките могат да носят по-голям риск от други.

Регулаторите би трябвало да се погрижат никакви канцерогенни вещества да не се влагат в опаковките на хранителни продукти, но не е ясно дали това е така.

До 2024 г., са идентифицирани над 900 потенциално канцерогенни вещества, които се свързват с повишен риск от рак на гърдата, а фактът, че много такива вещества се откриват и в опаковките е притеснителен.

 

Една част от тях са оцветителите, които се ползват в пластмасата, хартията, картона.

Веществата известни като PFAS или „вечните химикали“, за които се знае, че увреждат различни аспекти от здравето, също се срещат в опаковките, например в мастилото, с което се печатат лога или инструкции за употреба.

Те са свързани с висок холестерол, рак и хронични заболявания, с детска затлъстялост, астма, сърдечно-съдови заболявания и др. Някои увреждат ендокринната система и могат да допринесат за поведенчески проблем в при деца и бебета.

На индивидуално ниво можем да направим няколко неща, за да ограничим излагането си на тези вещества.

Тъй като някои замърсители ще се задържат в мазнината, ползвайте по-малко мазни меса, премахвайте кожата и почиствайте добре преди готвене. Избирайте консервирани храни, които не са в контейнери от пластмаса.

Когато е възможно, предпочитайте прясна храна, а не опакована и не ползвайте пластмасови контейнери в микровълновата. Ползвайте незалепващи тигани и заменете пластмасовите кутии със стъклени или метални.

Макар че не можем съвсем да избягаме от замърсяването на храната ни с вещества от опаковките, все пак с малко повече внимание към това, което консумираме, можем да ограничим значителни излагането си на канцерогенни вещества.

Източник: CNN