Откриха мумия на рунтав носорог, живял преди 32 хиляди години

36
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Откриха запазена мумия на рунтав или космест носорог, която е стояла замръзнала в сибирския пермафрост над 32 хиляди години. Кожата и козината са все още запазени.

Мумията е на носорог на възраст около 4 години и има добре запазени части, така че изследователите могат да научат повече за този изчезнал от света вид.

„По-голяма част от останките на животни от Ледената епоха са кости и зъби, без кожа или мускули или други тъкани.“ казва Лав Дален, професор по еволюционна геномика от Стокхолм, който не участва в конкретното изследване, но е проучвал други останки, запазени в сибирския пермафрост.

Според него има вероятно един на 10 хиляди случая, при които ще се натъкнеш на нещо толкова запазено, но пробите от пермафроста се увеличават всяка година.

Според изследването, носорогът е имал голяма гърбица от мазнина на гърба, характерна и за други животни от ледената епоха, запазена е и козината.

Преди 30 хиляди години, когато животното е обикаляло из Сибир, неговият вид е дин от най-големите растителноядни на планетата, като по-голям от него е бил само рунтавият мамут. Както днешните носорози, и този е имал два рога, но единият е бил много голям и остър, в сравнение с роговете на днешните видове.

След смъртта си, носорогът е останал в замръзналата почва докато е открит от екип изследователи в Якутск през 2020 г. Според Дален, в този район местните редовно разкопават почвата в търсене на различни останки и имат уговорка да се обаждат на палеонтолозите, в случаи, че отрият нещо по-интересно.

След като е открит, носорогът е трябвало да бъде внимателно размразен, за да се вземат проби от кожата и козината, а дясната му част остава в пермафроста. Лявата му част обаче е била повредена, вероятно от хищници така че вътрешните му органи не са добре запазени.

Като го сравняват с други екземпляри, изследователите установяват, че при младите носорози, козината е по-светла, дори руса и става по-груба и тъмна с времето.

Подобни открития са важни за науката, тъй като някои генетични тестове могат да се извършат само ако има останки от кожа или козина, както и мазнина в случая и костите не винаги са достатъчни.

Източник: CNN