Останки разкриват историята на жестока битка, случила се преди 3000 години

52
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Останките на стотици върхове на стрели разкриват историята на мащабна битка, случила се преди 3250 години и най-старото бойно поле на Европа.

Стрелите са открити в долината Толензе в Германия още през 1996 г., когато аматьор археолог се натъква на част от кост край речното корито.

Тогава там са намерени 300 метални останки и над 12 хиляди кости, които са принадлежали на 150 души, загинали в битка през 1250 г. пр. Хр. Оръжията включват метални върхове, мечове, дървени бухалки или стикове, а костите на загиналите са надупчени от стрели.

Досега в Европа не са откривани директни доказателства за такава битка толкова далеч в миналото, затова и локацията се счита за най-старото бойно поле на Европа. От 2007 г. насам, изследователи се опитват да разкрият повече подробности за случилото се там.

Изследвания на костните останки показват, че те са принадлежали на млади, силни мъже, като по някои има следи от зараснали рани от предишни битки. Все още не се знае кои са участниците в кървавата битка, защото тя не е описана в никакви исторически източници.

Наскоро, изследователи на стрелите успяват да установяват, че битката включва местни както и идващи от юг воини, като така става един от най-ранните регионални конфликти в Европа, а също и предизвиква нови въпроси за степента на държавна организация и въоръжените конфликти от този период.

При анализи на върховете на стрели се оказва, че няма две еднакви. Това не е точно необичайно, защото тогава не е имало масово производство и се очаква те да се различават. По моделите на различие обаче, се установява, че някои от тези стрели изобщо не са свързани с другите артефакти от тази област. Изследователите събират данни за над 4700 върхове на стрели от Бронзовата епоха и откриват техния произход. Така се установява, кои са местни.

Една част са с произход район на юг от долината, което значи, че част от участниците в битката са дошли от там. Изключва се хипотезата тези стрели да са купени и донесени за местна употреба, тъй като такива не са установявани в ритуалните погребения, характерни за региона.

Знае се, че около 500 години по-рано, през реката там е построен маршрут за преминаване, който вероятно е бил част от важен търговски път и не е изключено именно контролът над този път да е в основата на битката.

В района няма мини, нито други находища на ценни ресурси, което прави тази хипотеза по-малко вероятна, смятат други изследователи. Според тях, причините може да са свързани с другото обичайно нещо, водещо до войни през цялата човешка история – политически контрол.

Мащабите на битката предполагат, че в нея са участвали поне 2000 души, като се очаква, че ще се намерят още кости. 13 век преди Хр. е период на интензивна търговия и културен обмен, който не е бил мирен, а откритията в долината вероятно са само върхът на айсберга, а не изключение.

Откритията водят и до преосмисляне на социалната организация през Бронзовата епоха. Доста време се смята, че тогавашните общества са били малки, по-скоро племенни, но останките от тази битка говорят за друго.

За разлика от други масови убийства от този период, демографията на загиналите, само млади мъже, предполага, че те са били воини, а не например някоя мигрираща общност. Това навежда и на мисълта, че производството на оръжия в този период може да е било с цел нападение и водене на война, включително и с големи армии.

Източник: CNN