В Аляска започва ежегодното състезание „Седмица на дебелата мечка“

42
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

В Аляска започва състезанието „Седмицата на дебелата мечка“, което се организира в Националния парк Катмаи. В него, почитатели на мечките и дивата природа ще могат да избират сред десетки кафяви мечки, които са похапнали добре и са надебелели преди да преминат  в хибернация или зимен сън.

Състезанието се провежда за 10-та поредна година и е създадено, за да отпразнува устойчивостта на 2200 кафяви мечки, които живеят в Аляска. В този период, животните се наслаждават на сьомгата, която е в обилни количества там.

Тазгодишните претенденти се обявяват малко по-късно, поради неочакваното убийство на един от участниците –  женската Мечка 402, извършено от мъжки мечок по време на битка. Камерите, които са разположени из целия парк, са причината до нас да достига тази тъжна новина.

„Национални паркове като Катмаи защитават не само чудесата на природата, но също и грубата реалност.“ казва говорителят на парка. „Всяка мечка, която виждаме на камерите се съревновава с останалите, за да оцелее.“

НПО пуска онлайн видео фийда от камерите и помага да се организира „Седмицата на дебелата мечка“, а според експерти, не е ясно защо мечките са започнали битката, която води до трагичната смърт.

„Обичаме да празнуваме успеха на мечките с пълни стомаси и много подкожна мазнина, но жестокостта на мечките е истинска.“ казва един от служителите на НПО-то. „Техните животи може да са трудни, а смъртта им – болезнена.“

Тази година, участници в първия кръг състезанието са 12 мечки, всяка от които ще се изправи срещу друга, а победителите минават във втори кръг.

Мъжките мечки обикновено тежат между 270 и 410 килограма в средата на лятото. Към есента, когато са готови да заспиват зимен сън, те похапват по 30 риби на ден и могат да надминат 450 кг. Женските са с една трета по-малко.

Победител от състезанието „Младша дебела мечка“, което се проведе миналата седмица е Мечка 909 младши, двукратен шампион, който сега ще участва и в основната битка. Майка му, Мечка 909, пък ще се изправи срещу Мечка 903 наречена Гъли, защото обича да похапва чайки( сийгъл на английски).

Една от най-големите мечки, участващи в състезанието и претендент за титлата е 20-годишният Чънк, който се слави с рекордните си 42 изядени риби за 10 часа. Той е с тегло 540 кг.

Така, почитателите на мечките ще могат да гласуват за един от двойката, докато остане само една дебела мечка. През миналата година за дебела мечка гласуват над 1.3 милиона души.

Източник: AP News