Кибела: тракийската богиня на плодородието

42
Добави коментар
AleksM
AleksM

В древността хората са приписвали природните явления, които не можели да си обяснят на различни митични създания или богове. Един такъв пример е цикличността при смяната на сезоните, която древните траки са си обяснявали с вярването в древна богиня на плодородието, Кибела. На нея са смятали, че дължат още и раждането на децата, плодородието на почвата и други необясними за тях, но важни събития.

Кибела е древна тракийска богиня, която олицетворява майката земя и плодородието. Тя е сред основните божества в тракийската митология и играе ключова роля в религиозните вярвания на древните траки.

Кибела символизира майчинството, живота и природата. Тя е била почитана като богиня на земята и плодородието, свързана със земеделието и цикъла на живота. Често е изобразявана заедно с лъвове, които символизират нейната сила и власт над природните сили.

Въпреки, че Кибела е била основно тракийска богиня, нейният култ се разпростира и в други региони, включително Фригия, където е почитана като богинята на планината. В някои източници е наричана и „Великата майка“. Тя е свързана с мистериозни ритуали, които включват музика, танци и много често саможертва от страна на нейните жреци, известни още като Галои.

В древногръцката митология Кибела е свързана с бога Атис, който в някои версии на митовете е неин любим. Историята на Атис и неговата трагична съдба е част от култа към Кибела и се интерпретира като символ на умиращата и възкръсващата се природа.

Кибела често се асоциира с мощните сили на природата и с непрекъснатия цикъл на живот, смърт и прераждане. Нейният култ оказва влияние върху различни култури и религии в региона, включително древногръцките и римските вярвания, където тя продължава да бъде почитана като Майката богиня.

Археологически разкопки, свързани с богинята на плодородието

На няколко места в България, са открити сведения за почитта към Кибела в древността. Едно от най-значимите открития на светилище, посветено на Кибела, е открито в Балчик през 2007 година. Там е разкрит храм на богинята, датиран от римската епоха (2-3 век сл. Хр.). Открити са статуи, надписи и различни предмети, свързани с култа към богинята.

Находки, свързани с Кибела, са намерени и в района на Стара Загора, където е открита мраморна плоча с изображение на богинята.

В античния град Филипополис (днешен Пловдив) също са открити артефакти, свързани с култа към Кибела.

Освен в България, култът към богинята е разпространен в много райони на древния свят, като Мала Азия (днешна Турция), Гърция, Рим и различни части на Балканите, където са намерени множество храмове и статуи, свързани с култа към богинята майка.