Как една река влияе върху височината на Еверест

46
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Връх Еверест, най-високият връх на Земята, започва да се образува преди около 40-50 милиона години, когато две от земните тектонски плочи, Индийската и Евразийската, се сблъскват, чрез бавно движение, което нагъва терена и образува Хималаите.

Древният сблъсък продължава и до днес, но скорошни изследвания установяват, че вместо по 1 милиметър на година, Еверест нараства двойно – с два милиметра на година. Причината за това е своеобразен акт на „пиратство“ от страна на близка река.

Преди 89 хиляди години, река Коси в Хималаите улавя една по-малка река – Арун. Този процес, известен като „речно пиратство“ задвижва геологични събития, които променят ландшафта по-бързо, отколкото ако нямаше пиратство. Твърде бавно, за да може да го забележим, но измеримо с технологията ни.

Поради увеличения речен отток, речната системата започва да ерозира по-бързо долините под Еверест и други части от Хималайската верига се изместват нагоре, за да компенсират загубата на земна маса. Това с е нарича изостатична компенсация и издига  Еверест и два близки до него върха с допълнителни 15 до 50 метра, според моделите.

„Според нашите изследвания, внезапни промени в речната система могат да имат много далечен ефект върху ландшафта.“ казва един от авторите на изследването, Жин-Ген Дай, професор по геология от Пекин. „Основният двигател на височината на Еверест остава сблъсъкът на тектонските плочи, но нашето откритие добавя ново парче към този сложен пъзел.“

Това парче допринася за разбирането на механизма при образуването на планини, който често е пропускан като незначим. Поради увеличената ерозия, по чисто физични причини, околните планини се издигат.

Това явление е добре документирано и изследвано в други земни планини, като Алпите и Колорадското плато.

„Обикновено реките и планините достигат до равновесие, където ерозията и издигането се балансират“ казва Дай. „Но когато реката внезапно смени курса си, може да размести нещата драматично.“

Подобно влияние на реките е имало в миналото, но и днес то може да се открие. Нужни са още изследвания на терен, които да допълнят изследването, защото то се базира на компютърно моделиране.

Изследването е ценно и по друга причина – с промяната в климата, можем да очакваме че моделите на времето ще се изменят, така че подобни процеси, на пръв поглед незначителни, които обаче могат да имат значим ефект, ще помогнат да прогнозираме по-лесно бъдещите предизвикателства.

Източник: CNN