Откриха нова екосистема под морското дъно

29
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Изследователи откриват цяла нова екосистема във вулканични пещери под морското дъно на дълбочина 2500 метра. Това става по време на 30-дневна експедиция на борда на изследователския кораб Фалкор, на института по океански изследвания Шмид, която цели да проучи подводния вулкан около бреговете при Централна Америка, край хребета на източния Пасифик.

Вулканично актвиният хребет е мястото където се свъзрват двете тектонски плочи в Тихия океан. Там има хидротермални отвори, които представляват отвори в земната кора, където водата се среща с магмата под кората и се обарзува нещо като подводен горещ извор.

Край тези отвори са открити множество организми, където те намират подходящи условия за живот. Екосистемата на хидротермалните отвори е изследвана многократно, макар и не напълно, но зоните под тези отвори не са проучвани.

С помощта на управлявана от разстояние подводница, изследователите разкриват част от морското дъно там и намират изненада: пещерна система, свързана с отворите, където живеят множество същества, включително тръбести червеи с размери до полови метър.

Екосистема под дъното е установена за първи път през 2023 г., а сега проучването включа подробности за това как животните се придвижват и как си взаимодействат в новата екосистема.

Екосистемите около хидротермалните отвори се изследват от поне 50 години, откакто за първи път са идентифицирани тези отвори. Нови отвори също се образуват под влияние на движението на тектонските плочи и се знае, че те бързо се колонизират от животните.

Микробите също процъфтяват там, а вече са потвърдени и тръбни червеи. Това са прикрепящи се животни, които, подобно на коралите в плитките води, се закрепят за дъното и растат там, като пипала. Вероятно е техните ларви да се придвижват към пукнатините на хидротермалните отвори през пещерните системи и да се нанасят там отдолу нагоре, смята изследователите.

С цел да се установи това, екипът иска да постави материал по дъното, където се надява да се заселят животни, идващи отдолу и да вземат проби от тях, но това се оказва много трудно и се налага да се измисли нов метод. Така буквално се обръщат скалите, за да се види какво има под тях.

Роботизираната подводница пробива дупки в скалите, след което ги премества и отдолу се открива пещерна система с вода с температура 24 градуса, както и тръбни червеи, като ларви и възрастни индивиди, подвижни животни като охлюви и обичайните за хидротермалните отвори хемосинтетични бактерии.

На тази дълбочина не достига никаква слънчева светлина, така че няма и фотосинтеза. Вместо това, хемосинтетичните бактерии ползват химична реакция за синтез на въглехидрати и са в основата на хранителната мрежа.

Така се оказва, че има две екосистеми – една около отворите и една под тях. Възможно е втората да остава след като отворите спрат да са активни и да допринася за формирането на нов хабитат за други организми.

Следваща стъпка в изследването е да се установи докъде се простира пещерната екосистема, като едновременно се предпазва от излишен стрес, тъй като дълбоководните екосистеми са изключително крехки.

Източник: CNN