Знаете ли, че…

20
Добави коментар
killcore
killcore

… почти девет милиона от населението на Великобритания имат в някаква степен слухови загуби. Това прави по един глух човек на всеки седем чуващи. Около 650 000 от тези хора са с влошена или пълна глухота, и имат нужда от кучета-помощници, които компенсират слуха им.

„Hearing dogs”(”Чуващи кучета”) променят живота на хората. Те предупреждават глухите си собственици за звуци, които повечето хора приемат за даденост, предоставяйки по-голяма независимост, доверие и сигурност. Кучетата се селектират в центрове за спасяване, след което се обучават от специални гледачи и се даряват на нуждаещи се хора чрез програма „Милосърдие”.

„Hearing Dogs for Deaf People”(„Чуващи кучета за глухи хора”) е организация, която не получава правителствено финансиране. Идеята стартира в световноизвестно „Crufts Dog Show” през 1982 година. Оттогава продължават и тренировките на кучета, учейки ги  да предупреждават глухи хора за специфични звуци – независимо дали в дома, работа или обществени здания. До този момент организацията е осигурила  повече от 1 500 кучета за глухи хора в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Патрон на организацията „Hearing Dogs for Deaf People” е британската кралица, която от 1992 година  досега играе важна роля за популяризиране на програмата „Милосърдие”.

Организацията се занимава с киноложки конкурси, издава списание „Favour Magazine” и

предоставя възможност за даряване на кучета за обучение чрез сайта си: http://www.hearingdogs.org.uk

Би било чудесна идея, ако и у нас съществуваше програма за обучение на домашните любимци в помощ на хората със слухови или двигателни увреждания.

Препоръчваме и филм с подобна тематика: http://www.imdb.com/media/rm48534272/tt0289791