Глоксиния

9
Добави коментар
maritime
maritime

Красотата на кадифените пищнообагрени цветове на Глоксинията, произхожда от Южна Бразилия. Цветовете на Синингията – камбанковидни, пищнообагрени, с кадифени цветни чашки изключително красиви. Наред с най-често сре­щаните цъфтящи в чер­вено глоксини има и с бял кант и с виолетова окраска. Сочнозеленият листен венец е овластен. На пазара цъфтящите растения може да намерите от май до август. Като през пролет­та може да си купите глоксинееви грудки или  да си ги култивирате.

Растенията имат грудковидно удебелено коренище, силно скасено стъбло и розетка от листа. След прецъфтяването растение­то си почива. Листата се откъсват от саксията и се поставят на тъмно и топло място. Събужда се през февруари. Глоксинията предпочита смеска от листов­ка, торф, прегорял оборски тор и пясък в равни коли­чества. Желателно е да я отглеждате на светло до полусенчесто място с висока влажност на въздуха, око­ло 60%, при температура около 18-24 градуса по цел­зий. През лятото, докато цъфти, глоксинията се полива обилно, но само с омекотена, филтрирана вода, през зи­мата изобщо или оскъдно се полива. Размножаването се осъществява чрез грудки през про­летта. Те се заравят много плитко в рохкава, богата, хумосна почва. Горната страна се познава по вдлъбна­тината, от която ще се развият бъдещите листенца. Най-популярен вид е Синингия специоза(Sinninga speciosa). Грудковидните растения са със силно скъсено стъбло със срещуположни листа, така че наподобяват розет­ка от листа. Листата са овални, със слабо изразена сърцевидна основа, силно овласени. Цветовете са разположени по един на дълга дръжка в пазвите на листа­та. Цветът е едър, като венчето образува широка тръбица с пет полегнали дяла. Създадени са редица културни форми: с по-големи цве­тове  до 10-12 см в диаметър, с различни багри – бяла розова, виолетова, на петна, ивички, щтрихи и т.н. Сравнително нов вид е Синингия парфуфлора (Sinninga Parfuflora).Тя достига височина до 50-70 см. Най-забележителното са пурпурните и ароматни цветове. Цъфтежът е през пролетта и лятото, като всеки цвят има живот 4 месеца. Растението има нужда от много вода.

Лична картаУстойчиво. Бързорастящо. Лесно за отглеждане. Максимална височина: 25-30 см. Ширина: 25 см.

Грудковидно растение за вътрешна украса. Подходяща температура през вегетатив­ния сезон е 20-22 °С. Грудката оставете да презимува при 15 градуса по целзий. Светло място без пряко слънчево огряване. Лятото поливайте обилно. Водата най-добре да е със стайна температура. За по-добра въздушна влажност саксията се поставя над плитък съд с вода, напълнен с камъчета или торф. При оросяване не е желателно образуването на капки върху листата. По време на цъфтежа подхранвайте всяка седмица с торов разтвор. Пресадете през пролетта (след почивката), грудката се изважда, без да се нараняват корените,и се засажда плитко в почвена смес.

Размножете със семена през пролетта или чрез листни резници през лятото. Ако въздуха е топъл и сух по края на лис­тата се получават кафяви петна! Избягвайте директното оросяване на лис­тата и цветовете. В такъв случай също се появяват петна!