Параскева, Касиел и Яна Титова без късмет на плажа в Крапец в новия филм „Джулай“

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Българинът Кирил Станков се дипломира като кино- и тв режисьор в университета в Тел Авив, продуцира няколко късометражни и документални филма в Израел, набира опит и се връща в България, за да заснеме първия си игрален филм – „Джулай“. Кирил Станков съблазнява със сценария си три великолепни актриси и жени и им стоварва историята на „Джулай“, каквато те самите биха могли да изживеят. Параскева Джукелова е Джу, която неочаквано се натъква на старата приятелка Дана (Касиел Ноа Ашер), която не е виждала от години, знаейки, че живее извън България.

Сега Дана се връща в страната, разочарована и кой знае какво преживяла. Джу се е насочила към морето за посрещне на слънцето на рождения си ден. Тя лесно придумва Дана да тръгне с нея и да си спомнят старите приключения. На една бензиностанция им налива бензин красивата Лили (Яна Титова), която излиза в отпуска и бързо решава да се присъедини към двете приятелки. Узнаването на тайните им ще е като лекарство – на час по лъжичка, и едва по-късно ще разберем, че Лили и Джу се познават от клиника за зависими, където едната е лекувала пиянството си, а другата – зависимостта си от наркотици.

След като се отвратим заедно с трите от бетонните мастодонти по Южното Черноморие, бягаме с тях на север и попадаме в най-северния безлюден плаж на Българското Черноморие – при село Крапец. Турци и американци биха се възползвали, за да ударят емоциите ни с пейзажи и красоти, обаче ние живеем в държавата на биячите от „Под прикритие“, така че няма спокойствие и безметежност за трите жени. Но те пък се оказват мъжки момичета и раздават справедливост.

Кръчмата до плажа се държи от Филип Аврамов, който преди години е имал закачка с Дана или Джу, или с двете едновременно. Баща му, пристрастен към шаха, е Ицко Финци, изиграл ролята си, без да пророни и една дума. Едно леко откачено заради самотията и провинциализма момче (Ованес Торосян) се отърква около Лили. Харесва я и местното ченге добряк (Стефан Щерев). Неизбежната мутра, който има задачата да внесе драматизъм в крайморската лирика, е Кирил Ефремов.

Вероятно режисьорът е намесил автобиографични преживявания в сценария, както впрочем могат да направят и всички българи по морето през 80-те и 90-те години. Близките планове към трите актриси показват, че можем да се гордеем с тях пред всяка публика по света.

ДИМИТЪР СТАЙКОВ 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти