Форум HobbyKafe.com

6
Добави коментар
bigbeer
bigbeer

Специално за Равик:

Жълта маслена торта

Тортата се състои от два блата с плънка и глазура от гладък шоколадов крем, състоящ се от полусладък (или горчив) шоколад и какао на прах. Ще използваме бързия метод – забъркване на съставките в една купа. При него в купата се слагат първо всички сухи съставки, след което се добавя масло със стайна температура и малко мляко. Тези съставки се разбъркват, след което се добавят яйцата, ванилията и останалото мляко. Течните съставки се добавят след маслото и брашното, за да се намали набухването на глутена. Това може да стане само ако първо маслото е поело брашното, преди добавянето на млякото, като се получава стягащ ефект. При този метод се получава торта, която буквално се топи в устата и има много влажна, плътна и гладка консистенция. Единствения недостатък е, че така блатовете не набухват колкото при метода, при който първо се прави кремообразна смес от маслото и целите яйца /а не само жълтъците/ и след това се добавя брашното и млякото. Струва си обаче да се постигне ефекта на топящ се в устата сладкиш, за сметка на по-голямо бухване. Най-важното е всички съставки да са със стайна температура и да се спазят указанията за смесване.

Необходими продукти:

За блатовете: 6 големи жълтъка, 1 ч.ч. /240 мл/ прясно мляко, 2 ванилии, 3 ч.ч. /300 г/ пресято брашно, 1 и ½ ч.ч. /300 г/ кристална захар, 20 г бакпулвер, ¾ ч.л. /5 г/ сол, 12 с.л. /170/ г. безсолно масло, със стайна температура и нарязано на парчета.

За крема: 225 г. натурален или обикновен шоколад, натрошен, ¼ ч.ч. /25 г/ натурално /неподсладено/ какао, ¾ ч.ч. /180 г./ прясно мляко, ½ ч.ч. /113 г/ безсолно масло, на парчета, 3 ч.ч. /345 г/ пресята пудра захар, пакетче и половина ванилия.

Забележка: не съм сигурна за количеството ванилия, защото в оригиналната рецепта явно става дума за друга форма, не нашата есенция. Затова на око превърнах количеството по рецепта в наши пакетчета. Коригирайте.

Загрейте предварително фурната на 177 градуса. Поръсете с брашно 2 тавички с размери 23 х 3,75 см, сложете хартия за печене и отново поръсете с брашно. В средноголяма купа смесете жълтъците, ¼ чаша /60 мл/ мляко и ваниловата есенция. Размесете добре сухите съставки – брашното, захарта, бакпулвера и солта и към тях добавете маслото и останалата част от млякото – ¾ чаша или 180 мл. Ако използвате миксер, първо бъркайте на ниски обороти, докато се намокрят сухите съставки, след което превключете на средна мощност за около 2 минути, за да стане сместа пухкава. После с лъжица разбъркайте сместа, огребвайки добре по стените, за хомогенно размесване на съставките. Постепенно добавете яйчената смес, на 3 части, като след всяка порция разбивате в продължение на около 30 сек.

Разделете сместа в двете тавички и изравнете с готварска шпатула. Сместа стига до средата на тавичките. Печете между 25 и 35 минути или докато клечката за зъби, забита в средата на тестото, излезе чиста и блатът леко отскача, ако се натисне леко в средата.

Оставете тавичките на решетка да се охладят за около 10 минути. След това обърнете тавичките върху решетка, намазана с мазнина и за да не се разчупят блатовете, ги обърнете с горната страна нагоре. Кремът и глазурата се слагат след като блатовете са напълно изстинали.

Крем: смесете на водна баня /тихо вряща вода/ накълцания шоколад, какаото, маслото и млякото. Бъркайте до разтапяне на шоколада и постигане на гладка смес. Снемете от огъня и с помощта на тел или миксер добавете пудрата захар и ваниловата есенция. Ако сместа е на грахулки, я прецедете, за да стане гладка. Покрийте сместа и я оставете в хладилник да се стегне – това може да отнеме няколко часа.

След като се стегне кремът, го изсипете в купа и разбийте в продължение на минута-две, докато стане хубаво гладък и позволяващ размазване.

След това поставете единия блат в чиния за сервиране, покрийте го с ¾ от сместа, сложете втория блат отгоре и намажете тортата с останалия крем. Покрийте и охладете преди сервиране.

Рецептата е от: Adapted from ‘Cake Bible’ by Rose Levy Beranbaum and ‘Desserts’ by Bonnie Stern, http://www.joyofbaking.com/YellowButterCake.html