Диета със свински пържоли

17
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 23. Feb, 2010 от екип на Здраве и Красота в Диети, Споделено от читатели

Представяме диета със свински пържоли, с която се стопяват излишните килограми и след това се поддържа постоянно добра форма.

Блогърът Димитър Колов сподели в своя блог dkolov.log.bg как поддържа постоянните си 65 килограма – с много свински пържоли, здравословни хранителни навици и движение.

Димитър е на 36 години и работи в сферата на информационните технологии и както твърди, общо взето през работно време седи пред компютъра, че и даже извън работно време понякога.

Ето какво разказа той от личния си опит:

През празниците се срещнах с едни роднини, които се учидиха как така отслабвам със свински пържоли. Докато се чудеха изпиха 300 грама ракия и едно кило безалкохолно – всички такива неща съдържат толкова много чиста захар, че енергията от нея е достатъчна за задоволяване на енергийните нужди на организма.

Аз да си кажа не пия такива питиета и то от доста отдавна, най-много вода, като не че го правя насил,а а въпрос на навик, въпреки че гледам, ако си купувам натурален сок от време на време, дали няма добавена захар, и ако има, не го купувам.

Второто важно нещо което явно има доста силен ефект за поддържане на килограми е липсата на сол – сол никога не съм купувал. Това всъщност е доста сериозен проблем, тъй-като са необходими навици и много хора твърдят че без сол храната не е вкусна, всъщност напротив много си е вкусна, просто рецепторите и най-вече мозъка са свикнали да разграничават вкусно и невкусно на базата на факта дали в храната има сол.

За съжаление такива навици се изграждат във семейството и аз просто съм имал късмета да отрасна в семейство, което не купува сол. От сол не се трупат мазнини, но мисля че кара организма да задържа течности, които не са необходими.

Не казвам, че изобщо не поемам сол тъй-като в хляба винаги се добавя сол, но не добавям сол в ханата която ям, освен ако тя не е добавена вече.

От друга страна свински пържоли обичам много и ям доста. Въпреки че ям и риба и колкото се може повече гледам да я разнообразявам.

Всичко това са част хранителни навици, които се създават, въпреки че много хора мислят, че става въпрос за гени. Напротив няма никакви гени – просто ако майка ви е свикнала да пържи и да слага по някоя и друга щипка сол, заедно с постоянното наличие на сладки напитки просто имате навика да се храните така и го предавате на децата си.

В това отношение няма гени, както и в повечето други неща – всички хора се раждат еднакви и какви ще станат зависи от средата в която живеят. Т.е те стават слаби или пълни, умни или недоразвити, бързи или бавни единствено защото са попаднали в подобна среда и средата ги прави такива каквито са.

Чувал съм дори изказвания от сорта “ама, моето дете не яде плодове”, а простата причина това да не се случва е, защото и родителят не яде плодове като в същото време осъзнава много добре колко е полезно да се ядат плодове. Това е една много стара истина, която казва, че ако искате детето ви да стане еди какъв си, старайте се и вие да сте такива. Т.е. човек ако иска неговите наследници да бъдат добри и уважавани хора в обществото трябва да положат старание те самите да са такива.

Така, ако в средата в която се намирате постоянно се говори за отслабване, най-доброто решение е да смените средата, а след това си яжте свински пържоли с което със сигурност ще отслабнете.

Естествено, за да поддържа своето тегло човек трябва да се движи, а не да стои пред телевизора или компютъра, но това е лесно постижимо – например избягвайте да взимате асансьор, идете пеша до много далечно място за пазаруване, като това време може да бъде използвано за обмисляне на разни неща.

Всъщност разсъждаването по определени проблеми отнема доста голямо количество енергия, тъй-като мозъка може да консумира огромно количество енергия, дори повече от мускулите.

Що се отнася до хранителните ми навици всеки ден редувам:
Пиле
Риба
Свинско
Постно ястие – обикновено варено

Всичко това винаги е печено. Никога не ям пържено – понякога приготвям яйца на очи, гарнирани с гъби и сирене, но във фурната.

На обяд винаги ям супа от леща, боб или нещо друго постно преди основното ястие, което задължително има някакво месо.

Почти всяка сутрин пия чай с мед на гладно – това е някакъв навик, но мед в чая е единствената захар, която приемам. Миналата година изядох едно парче торта на рожденият си ден и толкоз. Кола, фанта и други такива неща не пия, като понякога си купувам портокалов сок без добавена захар, но за това разчитам единствено на надписа на опаковката.

Поне от десет години не си купувам бял хляб също, тъй-като той е достатъчен да задоволи енергийните нужди на човек, особено ако човек обича да яде хляб. Като дете също обичах черен хляб, които моята баба и дядо купуваха за животните, които отглеждаха. Те имаха козичка и много обичах през ваканциите да си надробя козе мляко с черен хляб. Сега такива екстри няма, но продължавам да си ям черен хляб.

Допълнително винаги се старая да съм достатъчно хидратиран, въпреки че по-навик изпивам около 2 литра вода на ден.

Твърд алкохол също не употребявам от, а предпочитам бира и обикновено всяка вечер изпивам по една бира.

И накрая преди да завърша винаги се храня по едно и също време на деня, това отново е навик, но организма доколкото знам си изгражда някакъв цикъл.

Не на последно място, което предполагам че също е от значение – живея на 5-тия етаж и не разполагаме с асансьор, като понякога се налага да се изкачат тези стълби по-няколко пъти на ден. Не ми пречи защото съм свикнал да го правя и даже не забелязвам усилието, но в същото време ако е хубаво времето отивам в парка със сина си, тъй-като момчетата трудно можеш да ги задържиш затворени в стая.

Снимка: freeimages.com

Tweet

Етикети: диета, месо, опит, отслабване, пържола, пържоли, режим, свинско, споделено, съвет, тяло, храни, читател