Face to face – Нели Митева

5
Добави коментар

Нели Митева чуваш задължително, ако се заговори за БГ моден дизайн. Завършва специалност Моден дизайн във Висшия специализиран институт в Трир, Германия, преподавала е „Моден Дизайн“ в Националната художествена академия.

Към днешна дата Нели разделя времето си между собствените марки „nelmit“ и „TAPA“ с Юлиян Табаков и „Б brain С store П project”, склад за креативни концепти, арт инсталации и нова българска мода и шоуруума на Иван Асен 22.

Нели има награда “Новаторски дизайн” от Министерството на икономиката на Северен Райн – Вестфалия, както и квалификация за финала на GRAND PRIX INTERNATIONAL FASHION DESIGN BERLIN 2003.

Екипът ни особено обича бялата обемна рокля в плисе, която дизайнерката лансира през пролетта. Тези дни нейният шоурум Иван Асен 22 събира работите на няколко талантливи млади дизайнери в изложба We are-to-wear.

Как се чувства по този повод, питахме самата Нели:
 

V. S. Какво очакваш от тази изложба „We are-to-wear“?

Н. М. С нея искам да дам видимост на първото професионално образовано поколение млади български модни дизайнери. Техните работи да излязат извън чисто учебния процес или малките пространства на ателиетата им, да бъдат показани самите дизайнери с техния профил и почерк, да се обърне вниманието на медиите и публиката – техните потенциални клиенти, към това, че освен чуждестранни, могат да следят вече и български дизайнери и марки. Освен това чрез тази изложба искам да наложа все повече профила на шоурума ми „Иван Асен 22“ като място за съвременен дизайн.

V. S. Как подбрахте дизайнерите, които да бъдат представени на изложбата?
Н. М. Това са голяма част от дизайнерите, които са избрани за участие в едно голямо събитие: Първата Седмица на Модата в София, която предстои да бъде организирана. Голяма част от дизайнерите са били мои студенти по време на преподаването ми в Художествената Академия. Някои от тях пък са ми били даже колеги при съвместната ни работа за фирми от индустрията. Това са дизайнери, които вече имат определена посока в нещата си, с шанс да постигнат разпознаваемост и „запазена марка“. Иначе всички  са абсолвенти специалност „Мода“ на Националната Художествена Академия и Нов Български Университет.

V. S. Кои са имената, които представяте? Колко човека са?
Н. М. 8 дизайнери: Александър Гергинов, Антония Пашова („tochka“), Вяра Бориславова (VЯRA), Георги Флоров, Захарина Габровска, Игор Илийовски, Мария Бандевска, Николай Пачев и един лейбъл: „garderob“ на Живка Дачева, Даниела Иванова и Любомира Алексиева.

V. S. А според какви критерии избрахте нещата, които да представите в шоурума?
Н. М. Важното при изложените работи беше да образуват „колекция“ или определена линия, демонстрираща обединяващата моделите „червена нишка“. Също така нещата, независимо от индивидуалния стил и артистичния подход на всеки, са по-скоро приложими, носими.

V. S. За първа година ли се случва това?
Н. М. Артистичните събития в шоурума „ИВАН АСЕН 22“ стартираха още през миналата година. Тогава представихме фото- и видеоинсталации, модни колекции и бижута, пърформанси на млади български и чуждестранни автори. През тази година акцентът е ппоставен върху дизайнерите: Първата изложба за 2008 год. включваше работи на трима от най-добрите български дизайнери на бижута: Димитър Делчев, Цветелина Алексиева и Николай Сардъмов.

V. S. Тази идея ще има ли развитие, продължение? Ще се случва ли и за напред?
Н. М. В дългосрочен план искам да работя с някои от тези дизайнери постоянно, в шоуруума да бъдат излагани техните най-нови колекции. Междинно ще организираме специални събития, на които да представяме някои нови и интересни имена от областта на дизайна и съвременните изкуства.

V. S. Има ли почва модното образование у нас? Българинът талантлив дизайнер ли е?
Н. М. Има почва от гледна точка на потенциала на студентите. Той обаче трябва да се „канализира“, да се свързва все повече с практиката, да се провеждат стажове във фирми от индустрията, да се поддържа изключително високо ниво на информираност чрез посещение на световни изложения, абониране на специализирани издания и т.н.
От тази гледна точка, само талантът не е достатъчен. Малко реализъм и почва под краката са също от полза, за да не се пречупят бързо крилата:)

V. S. Мислиш ли, че български дизайнер ще се изявява на световна модна сцена и името му ще стои редом до това на John Galliano, Alexander McQueen, Ann Demuelemeester, Jean Paul Gaultier, Tom Ford, Marc Jacobs и др?
Н. М. А коя политика за подкрепа и развитие на българския дизайн може да съдейства за това? Кой може да финансира създаването на качествени дизайнерски колекции, представянето на български дизайнери на световни форуми, маркетинга, рекламата и продажните им стратегии?

V. S. От колко време ти самата се занимаваш с мода?
Н. М. Още по време на следването ми в един от най-добрите Институти за моден дизайн в Германия – Висш Специализиран Институт в Трир. И от завършването ми през 1999 година досега!

V. S. Как започна всичко?
Н. М. От 1985 живях в Германия, където завърших средното и висшето си образование. След завършването ми работих по различни проекти за мода и театър в Германия и България. Бях поканена като гост-лектор при основаването на специалност „Мода“ в Националната Художествена Академия в София, съдействах за съставяне на програмата и обмена на студенти между НХА и Института в Трир, който съм завършила. В България започнах да си идвам и заради работата си по интердисциплинарни артистични проекти с артистите Вили Прагер, Ива Свещарова, Стефан Щерев и Мила Одажиева, с които през 2004 основахме „brain store project“ – склад за креативни концепти. А през 2007 отвори врати и моят дизайнерски шоурум – ИВАН АСЕН 22.

V. S. В момента шоурумът ли е твоят единствен ангажимент? Какво друго правиш?
Н. М. За да мога да се занимавам с шоурума, се изисква много работа. Аз работя своите собствени колекции, както и колекции за фирми от индустрията: напоследък това са плетените колекции на фирма „Боряна“ и на дизайнерски център в Хонг Конг. Работя с brain store project по интердисциплинарни и кураторски проекти. Пиша за специализирани издания.

V. S. Какво ново предстои?
Н. М. Искам да създадем уебсайт на ИВАН АСЕН 22, който да документира вече проведените и да анонсира предстоящите събития. Искам да разработя колекцията си „Watch your Back“, да довърша плетените колекции за фирмите с чудесна фотосесия:) Предстои и големият ни кураторски проект на brain store project съвместно с Гьоте Институт България за 2009 под мотото „BeGlobal-BеUnique“. Има много работа!