ПОЛЕЗНО И ИНТЕРЕСНО….

9
Добави коментар

Първи кръг – Преддверието на Ада – Добродетелните неверници ___________________ ___________________ __ Харон ви превежда през река Ахерон и вие се озовавате на ръба на бездънната долина на мъката. Намирате се в Преддверието на Ада – място на скръб без страдание. Виждате седем-стенен замък. Между тези стени пред вас се разкриват хълмисти тучни ливади, осветени от огъня на разума, където бродят много сенки. Това са добродетелните атеисти, великите философи и писатели, непокръстените деца и други, които не са годни да отидат в Божието царство. Там споделяте компанията на Цезар, Омир, Вергилий, Сократ и Аристотел. На това място няма наказание. Цари мирна, но изпълнена с тъга, атмосфера.

Втори кръг – Похотливите ___________________ ___________________ __ Дошли сте на място, лишено от всякаква светлина, където вятърът реве като бурно море. Това е царството, където похотливите прекарват вечността. Тук грешниците биват подмятани без край от безпощадните ветрове на неутолимото желание, като наказание за техните прегрешения. Безспирният адски ураган грабва духовете и ги запраща напред – върти ги, блъска ги и не им дава покой. Изоставили сте разума заради жажадата си за удоволствие и затова сте осъдени да останете тук. Клеопатра и Троянската Елена споделят вашата съдба.

Трети кръг – Чревоугодниците ___________________ ___________________ __ В третия кръг се озовавате сред вечен дъжд – злостен, студен и тежък. Тук биват наказвани чревоугодниците. Те се валят в гнусна смес от сенки и загнила вода. Понеже сте консумирали в излишък, срещате своята съдба под струите на леден, мръсен дъжд – в компанията на други души, валящи се нещастни във вонящата кал. Цербер – жесток и свиреп куче-звяр, обитава този кръг със своите три глави и червени очи. Той ръмжи и разкъсва прокълнатите със зъби и нокти.

Четвърти кръг – Прахосниците и алчните ___________________ ___________________ __ Точно преди река Стикс се намира четвъртият кръг на Ада. Тук изтърпяват своето наказание прахосниците и алчните, като търкалят тежести един срещу друг, напред-назад. Ще споделяте вечни мъки с тези, които или са пилели, живеейки ненаситно и жадно, или са трупали богатствата си, пазейки всичко и не давайки нищо на другите. Тук живее Плутон – демонът подобен на вълк.

Пети кръг – Гневните и oтчаяните ___________________ ___________________ __ През този кръг на Ада тече река Стикс и в нея са наказани гневните и отчаяните. Първите са във вечна яростна кавга помежду си – бесни и голи – разкъсващи се парче по парче със зъби. Другите се давят в черната кал, лениви и мрачни, отдалечени от света. Риданията им бълбукат на повърхността, докато се мъчат да изпеят наново скръбен химн, чиито думи, макар и плавни, те не могат да изрекат. Тъй като сте водили живот, пълен с жестокост, отмъстителност и омраза, срещате съдбата си в река Стикс.

Шести кръг – Градът на отрицанието – Еретиците ___________________ ___________________ __ Наближавате зловещия град на Сатаната, където съзирате широка равнина, оградена от железни стени. Пред вас се разкриват полета, пълни с нещастия и ужасни мъки. Пейзажът е осеян с горящи гробове. В тези огнени гробници страдат еретиците, които не са повярвали в Бог и задгробния живот. От тях се изтръгват скръбни стонове. Вие ще се присъедините към грешниците, които се валят тук и няма да срещнете никакво облекчение. Този кръг на Ада се обитава от трите адски Фурии, обагрени в кръв – с крайници на жени и коси от змии.

Седми кръг – Насилниците ___________________ ___________________ __ Седмият кръг на Ада, ограден от река Флегетон и пълен с вряща кръв, се пази от бясно ръмжащия Минотавър. Насилниците, убийците, тираните и подстрекателите към война оплакват извършените от тях безсърдечни злини в реката, а кентаври, въоръжени с лъкове и стрели пронизват тези, които се опитват да избягат от наказанието си. Вонята тук е непреодолима. В този кръг също така се намира гората на самоубийствата – закърнели и съсухрени дървета с усукани клони и отровни плодове. В деня на страшния съд, телата им ще висят от клоните. В тези клони, Харпиите – зли създания, подобни на птици с човешки лица, си свиват гнезда. Отвъд гората се простира палещ пясък, където извършилите насилие спрямо Бог и природата, биват обсипвани с огнени пламъци, падащи като дъжд върху голите им тела. Богохулници и содомити се гърчат в болка – от езиците им се изтръгват ридания, а от очите им блика скръб. Лихвари, които не са следвали нито природата, нито изкуството, също обитават Седмия кръг.

Осми кръг – Малеболгата – Измамниците, Злосторниците и Сводниците ___________________ ___________________ __ Много и различни грешници търпят вечни страдания в многокръговата Малеболга – оформена като амфитеатър яма на отчаянието, изградена изцяло от камък, в железен цвят. Тук са съгрешилите с измама и злонамереност, прелъстителите и сводниците, бичувани от рогати демони; лицемерите, които се мъчат да ходят, облечени в оловни наметала; саботьори, които биват потапяни във врял катран от демони, известни като Малебранчите. Tърговците на църковни длъжности ритат и се гърчат отчаяно, заклещени в каменни дупки, а огнени езици облизват краката им. Всички магьосници, гадатели, врачки и сводници са тук, както и крадците. Някои се валят в човешки изпражнения. Около тях се увиват змии, които понякога се сливат една с друга. Телата биват разкъсвани. Когато пристигнете, ще ви се прииска да запушите ушите си с ръце, заради воплите на грешниците там, покрити със струпеи като прокажени и лежащи болни на земята. От жестокото чесане, те свалят кожата си с нокти. Божията истина ги покосява с чука си.

Девети кръг – Кокит – Предателите ___________________ ___________________ __ Това е най-дълбокият кръг на ада, където самият паднал ангел Сатана живее. Той пляска с крила нескончаемо и предизвиква ледено студени ветрове, от които дебелият лед на река Кокит замръзва. Трите лица на Сатаната – черно, червено и жълто – могат да бъдат видени. Устите им преливат от кървава пяна, а очите им вечно сълзят, докато дъвчат тримата предатели – Юда, Брут и Касий. Това е най-отдалеченото място от източника на всякаква топлина и светлина. Тук грешниците са дълбоко вледенени, с издадени навън лица и замръзнали очи и усти. Предателите на Бог, страната, семейството и благодетелите оплакват греховете си в тази студена яма на отчаянието.

+++++

Чистилището – Разкаялите се вярващи ___________________ ___________________ __ Избягали сте от вечните мъки на Ада и сте стигнали до Чистилището – място, където росата на разкаянието измива петното на греха и облича духа в смирение. Чрез покаяние, изповед и удовлетворението от праведни дела, трябва да се изкачите нагоре по планината. Когато душата ви се изчисти от греховете, Слънцето на Божията милост ще ви освети и вие ще се присъедините към други души – усмихнати и щастливи – на върха на тази планина. Не след дълго ще узнаете радостите на Рая, докато се изкачвате към вечното Божие царство.

по мотиви на Данте Алигиери

ЦЪКНИ ВЪРХУ ДВИЖЕЩИЯ СЕ ТЕКСТ, ГЛАСУВАЙ ЗА НАС
Ако ви е харесала статията оценете я, като гласувате със следните бутони или я споделете в социалните мрежи, които посещавате. Благодарим ви, предварително!