Негово Величество Mercedes-Benz 600 Pullman Limousine – Mercedes Benz Фен Клуб България – Форум за ремонт, обслужване,…

6
Добави коментар

Неофициално думата «Пулман» са прилага на представителните автомобили на Mercedes-Benz до военните години. Названието се утвърждава през 60-е год. През това време започва и производството и на брониран вариант, на които добавят названието «Guard». Mercedes-Benz type 600 Pullman limousine, серии W100 и W 140

Особено важните персони вече не могат да се лишат от разкошни автомобили, оборудвани и защитени по последна дума на техниката.

Mercedes бронира своите модели вече 80 години. И главното отличаване от другите фирми в бранша се заключава в това, че защита не се полага на готов автомобил, а се имплантира в конструкцията още на стадии проектиране и производство, тоест не посредствено в завода. Купувача , в такъв смисъл , получава пълна защита, съобразена с параметрите на автомобила, а не просто обшита бронирана „каляска“, която е доказала своите качества. Всички Mercedes Guard преминават специални заводски изпитания и проверки, във време на които се проверяват и здравината на бронировката, и качествата на самия автомобил.

Поради причината,че Mercedes S-Guard е напълнял с още един автомобил: 1400 кг добавени за защита. За това са преизчислени и усилени ходовата част, спирачната с-ма , управлението, системите за безопасност, повишена е и надежноста на възлите и агрегатите, тяхната устойчивост. Под особен контрол е безотказноста на автомобила. Получава се фактически нов модел. Защитните элементи се изготвят от високолегирани стомани и особени композитни материали.

«Да се постави в автомобила плосък лист броня — не е проблем, — споделя доктор Райнер Гертнер, главен инж. на отделението Mercedes-Benz Guard. — Но на нашите модели се монтират сложни специфични профили (които изискват специално изработка на специфични машини с точност до мм. и от специалисти с висока квалификация), обърнато е внимание на контактуването между материалите като стъкло и стомана,където са и слабите места в бронировката и където най-често се атакува». Целия лист броня се реже по спец технология,чрез водна струя при 3 хил. атмосфери,(иначе се нарушава кристалната цялост на материала с непредсказуем резултат).

Хидравлическите стъклоподемници с пневматическа система могат бързо да поемат тежеста на съклата самостоятелно. Резервоара за гориво се изготвя от специални влакна, които сами те въздеисват на куршумите и запушват пробойните. В автомобилите има автоматична система против пожар и подаване на свеж въздух за защита от газообразни вещества. С пробита гума от модела Michelin PAX може да се шофира със скорост 80 км/ч още сотина километра без загуба на устойчивоста и управляемоста. При включени специални системи автомобила, образува непреодолимо защитно пространство: стъклата се вдигат автоматично, затварят се жалюзи, вратите се заключват и са включват вътрешните източници за комуникация,също и — сирени и лампи. Автоматически се подава сигнал до право охранителните органи. Разговор с пасажерите е възможен само чрез интеркома. Багажника може да се отвори отвътре,с натискането на еднокопче.

В S600 Guard подлежат на проверка и изпитание повече от 200 особени точки по целия автомобил: линия на вратите (обичайно място за стрелба от снайперисти), също така стъклата,дръжките и други детайли по автомобила. Подразделението Guard (превод, «охрана», «щит»), по думите на Гертнер, си сътрудничи с всички спец служби по света и отчита техните препоръки и желания.

«Провеждаме и разиграваме различни сценарий на нападения върху автомобилите,и знаем,кое оръжие какви щети нанася, — гордо споделя Райнер. — Абсолютно неуязвими машин не съществуват, но ние своите слаби места не разкриваме». Автомобилите от серите Guard, по негове думи , даже превъсхождат В6/В7, и това позволява да сме първенци.

Guard е дълговечен и практически не губи от своята цена с възраста. Например, брониран Mercedes W100 се произвежда само 17 г. — от 1964 до 1981, а G463 — 20 г. (1979—1999). Но в последно време купувачите станаха по капризни и предпочитат по новите и съвременни модели.

От централата на Mercedes-Benz съобщиха, че в момента разработват нова престижна лимузина, предназначена за високопоставени лица, нуждаещи се от брониран превоз.

Pullman е разработен на базата на дълга версия S 600, като дължината на автомобила е сериозно увеличена. Пространство, сигурност, мобилност и комуникация – всички тези качества ще могат да бъдат открити в новото творение на Mercedes-Benz, когато компанията осъществи първите доставки в края на следващата година.

Новият Pullman Limousine ще бъде оборудван с дванадесетцилиндров битурбо двигател с работен обем от 5 513 куб.см. Максималната му мощност е 380 кВт или 517 конски сили. Максималният въртящ момент на мотора достига респектиращите 830 Нм. На мощта на този агрегат ще могат да се насладят както водачът, така и четиримата, седящи по двойки един срещу друг, високопоставени личности.

Сигурността е гарантирана благодарение на високо (B6/B7) ниво на бронировка. В оборудването на Mercedes-Benz S 600 Guard Pullman ще бъдат включени още run-flat гуми, които позволяват движението да продължи десетки километри дори когато и четирите са спукани, резервоар с автоматично херметизиране, както и пожарогасителна система, комуникационна система и много други.

Превод от Руски: ALEXONE™

Този коментар е бил редактиран от ALEXONE™ на Nov 23 2007, 07:35 PM