Електронна цигара – безвредна за здравето

4
Добави коментар
loriena
loriena

Електронната цигара е безвреден алтернативен вариант на обикновените цигари. Чрез електронна цигара може да откажете, намалите или просто да заместите обикновените цигари.

Какво представлява електронната цигара?

Електронната цигара е устройство с презареждаща се батерия, което изключително много наподобява истинските цигари и по външност и по усещане при пушене. Батерията може да се презарежда около 10 хил. пъти, а едно зареждане осигурява от 5 до 8 часа време за работа.

При употреба на електронната цигара в края й се включва червена лампичка, която симулира горящ тютюн. Електронната цигара също като обикновените цигари създава чувство за удовлетворение и успешно задоволява никотиновия ви глад. При първоначалната й употреба усещането е леко странно и малко по-различно от пушенето на обикновени цигари, но бързо се свиква. Електронната цигара дими като нормална цигара, но не е необходим огън, за да я запалите.

Първата електронна цигара е произведена в Хонг Конг (Китай) през 2003 г. като предназначението й е да помогне на хората да откажат или намалят цигарите, които пушат. Страстните пушачи обаче използват електронната цигара в дългосрочен план като безвредна алтернатива на обикновените цигари. За хората, които не могат да издържат без никотин, а се намират на места, където пушенето е забранено, електронната цигара е идеалното за тях решение. При пушенето на електронна цигара не застрашавате здравето на околните, няма я и неприятната миризма от цигарения дим, тъй като пушекът от електронната цигара е всъщност водна пара. За да запалите електронната цигара, не ви е необходима запалка, тъй като тя се „самозапалва“, след като я включите чрез дълбоко и продължително всмукване.

Предимствата на електронна цигара

Една от положителните страни на електронната цигара според производителите й е, че е напълно безвредна за здравето както на пушача, така и на пасивните пушачи около него. Пушенето на електронна цигара предотвратява риска от рак. Електронната цигара не замърсява околната среда и освен това излиза доста по-евтино да пушите електронна цигара отколкото истински цигари. Цената на една електронна цигара варира между 40 и 200 лв. в зависимост от вида на комплекта, като и какво и колко бройки включва той (оригинални батерии, атомизиращо устройство, USB зарядно, пълнители). Във всеки един комплект има подробни указания за използването на електронна цигара. Видове пълнители

Що се отнася до пълнителите, можете да избирате между пълнители с различно съдържание на никотин:

 

 

При производството на никотиновия разтвор се използват три съставки: никотин, етил малтол и глицерол (електронните цигари с ментов аромат съдържат и ментол). Електронната цигара не съдържа катран и други канцерогенни вещества. Един пълнител се равнява на около 10-15 обикновени цигари. При купуването на електронна цигара може да избирате и с какъв аромат да е тя (стандартен, ментов, черешов, бадемов, ябълков и т.н.).

Указания за правилна употреба

 

След непрекъсната неколкомесечна употреба на електронната цигара е възможно пушекът (водните пари) да намалее и самата цигара да не работи добре. За да предотвратите това, е необходимо на всеки 2-3 месеца да сменяте атомизатора, а батерията – на всеки четири месеца. Колко често трябва да подменяте частите на електронната цигара зависи и от това колко често я използвате.

 

Не е необходимо да дърпате много силно и по 10-15 пъти един след друг, за да си набавите никотина, от който се нуждаете. Прекалено силното и интензивно дърпане може да повреди електронната цигара. Не пушете електронна цигара с вече употребен и сух пълнител. Сменете го с нов или го напоете с никотинова течност, което е по-евтиният вариант. Това ще гарантира нормалното функциониране на електронната цигара и обилното произвеждане на дим. Всяка седмица трябва да почиствате атомизатора, която процедура е бърза и лесна. Дръжте електронната цигара в хоризонтално положение и всмуквайте полека, за да не попаднат капчици от никотиновата течност в устата ви. Не дръжте електронната цигара на слънце и я пазете от удар и изпускане. Най-добре я съхранявайте в специална табакера. Сменяйте пълнителя на всеки 10 дена, защото след десетия ден никотиновата течност може да добие странен вкус и аромат на застояло.

31.03.2010/Ели Йорданова