Високи токчета

9
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Ние толкова много сме свикнали с обувките с високи токове, че вече идеята за тяхното създаване не само че не ни се струва удивителна, а дори и малко шантава. Прикрепването на приспособление с конусовидна форма към задната част на подметката очевидно е в противоречие със здравия разум и неговите съображения за практичност.
Както много други елементи от женския тоалет, и обувките са заимствани от мъжкия гардероб. Токът на мъжката обувка обаче си има практично предназначение – да държи стремето по време на езда. Споделяйки токовете на обувките си с жените, мъжете символично издигат жените на пиедестал. И точно заради този осемсантиметров „пиедестал“ жените са готови да пренебрегнат доста неудобства, а понякога и да рискуват здравето си. Но с какво толкова ни привличат обувките на високи токчета? Първо, те „работят“ в полза на

По-пропорционалната фигура
Именно по тази причина жените ги обожават. Обувките на високи токчета визуално удължават краката и намаляват обиколката на бедрата. Независимо какъв тип фигура притежава, на токчета жената изглежда много по-стройна, по-елегантна, по-стегната и доста по-сексапилна.
Стойката й се променя – заради изкуственото изместване на центъра на тежестта извивката на гръбнака става по-изразена, което пък подчертава апетитните окръглености на дупето. Гърдите се повдигат, създавайки ефекта „по-пищен бюст“. Походката става по-съблазнителна, защото заради токчетата по естествен начин се увеличава амплитудата на поклащащите движенията на бедрата и задните части – от ляво на дясно и от дясно на ляво.

МЕРЕНЕ
В обувки на токове трябва да ви е удобно още от първото мерене – не очаквайте, че те ще се разтъпчат и ще легнат по краката ви впоследствие. Най-важното, на което трябва да обърнете внимание, е дали цялата повърхност на стъпалото ви прилепва към обувката. Ако не, пробвайте обувките и с различни стелки.

Екстра ръст
Именно за да добавят сантиметри към ръста, са били предназначени историческите предшественици на обувките с високи токчета котурните (сандали на платформи) в античния театър. Както впрочем и традиционните японски гета, които японките обували, за да се забелязват отдалеко.
Високите токчета позволяват на женското лице да се окаже на линията на мъжкия поглед, дават възможност жената да бъде гледана в очите от мъжа. По принцип на ръст жените са по-ниски от мъжете. Една дама винаги иска да бъде забелязана, но това няма как да стане, ако мъжът вижда само… темето й. На помощ идват обувките на високи токчета.

Крехка като кристал
Обувките на високи токове визуално смаляват ходилата. Кристалната пантофка на Пепеляшка е била толкова миниатюрна, че точно това я е направило изключителна, специална и единствена в очите на принца.
Но животът предлага и по-малко приказни примери – древнокитайските аристократки например бинтовали ходилата си по специален начин, който стопирал растежа им и те оставали с почти детски размери.
Изразът „стъпил здраво на краката си“ въобще не се отнася за малките изящни ходила, вкарани в обувки на високи токове. Жената, стъпила на високи токчета, не би могла да се спаси от нищо и от никого с бягство. Тя сякаш е едно ходещо послание: „Искам да бъда завоювана. Ще се оставя на милостта на победителя!“ От социална гледна точка еманципираната жена се смята за привлекателно същество от доста скоро. В продължение на векове задължение на жената е било за всичко да слуша мъжа си. Мъжът е трябвало да стои твърдо на краката си, а жената – да прави впечатление на безпомощно същество, неспособно да оцелее самостоятелно.
Именно уязвимостта, както и мнимото чувство за левитация (заради малката площ на съприкосновение на обувките със земята) правят жените на високи токчета „неземни“ създания. Заставайки на пръсти почти като балерини, те стават същество от особен вид – въздушни, символично приближени повече до небето, отколкото до земята. Това внушава, че жената е лишена от недостатъци, свързани с телесността, и че е висше същество.

Фалически символ
Заострената обувка фетиш на висок ток, увековечена в еротичните фотосесии на Хелмут Нютон, е всъщност фалически символ. Тя замества онзи мъжки атрибут, от който жената е лишена по природа.
В своите еротични фантазии мъжете „снабдяват“ жените с този атрибут, но не смеят да си го признаят от страх, че някой може да ги обвини в хомосексуални желания. Можем да предположим обаче, че сигналът, който получава мъжът, когато види жена на високи токчета, е, че от нея той може да очаква много по-силна сексуална наслада.

По-близо до оргазма
За тези мъжки очаквания действително си има основания. Изследванията на доктор Мария Черуто (Maria Cerruto), гинеколог и уролог от университета във Верона (Италия), показват, че носенето на обувки на високи токчета стимулира развитието на мускулите, отговорни за получаването на женския оргазъм. Добре тренираните мускули на тазовото дъно са ключът към пълното и удовлетворяващо сексуално удоволствие. Колкото по-добре са подготвени те, толкова по-силна е сексуалната възбуда и по-ярък оргазмът. Освен това тяхната здравина влияе върху здравето на някои вътрешни органи – пикочен мехур, стомах и матка. С напредване на възрастта и след бременност и раждане тези мускули често отслабват, губят тонус. Разработен е цял комплекс от упражнения за тяхното трениране, но доктор Черуто е убедена, че носенето на обувки на високи токове напълно може да замести изпълняването на тези упражнения.

Токчета за здраве
А как да коментираме многобройните изследвания, доказващи вредата на високите токчета за здравето? Според тях те създават проблеми на гръбначния стълб, ставите, провокират варикози, тромбози и прочие неприятности? Жените, които носят високи обувки, натоварват три пъти повече гръбначния си стълб в сравнение с дамите, които предпочитат обувките на равни подметки или маратонки. Става дума обаче за обувки на действително високи токове (повече от 7 см). По-ниските от 7 см токчета по мнение на изследователи от Харвард са в рамките на физиологичната норма. За оптимално здравословна се смята височина на токчето от 4–5 см (в зависимост от размера на ходилата).
Носенето на обувки на равни подметки също не е полезно, тъй като постепенно води до деформация на свода на ходилото. Най-здравословно е дамите да редуват носенето на обувки на високи и на ниски токове. Важна обаче е не само височината на тока, но и неговото разположение и форма. От последните две зависи как се разпределя тежестта на тялото върху стъпалата. Или казано по-просто, добре е да избирате качествени обувки на високи токчета.

Продължение на крака
Когато избирате обувки на високи токчета, трябва да знаете предварително колко интензивно и в какви условия ще ги носите. Съвременните производствени технологии позволяват да се направят удобни обувки и на 7-сантиметрови токове. Те се изработват така, че тежестта на тялото се разпределя равномерно върху стъпалата. Такива обувки можете да носите няколко часа, без да изпитате напрежение в краката. Мерете обувки така, както ще ги носите – с чорапи или без. Изберете такива обувки, в които стъпалата ви се чувстват свободно. Лятно време краката са склонни към отичане, а през зимата по-широките обувки ще ви помогнат да съхраните краката си топли по-дълго време. Даже и ако обувката ви се струва удобна, не се поддавайте на мързела да не премерите и друг чифт, който е с половин или един номер по-голям или по-малък. Често именно той се оказва най-удобният. София Лорен например винаги си купувала обувки с един размер по-големи.

Устойчивост
Токът може и да е малко по-висок, но задължително трябва да е устойчив. Той не бива да излиза нито настрани, нито назад независимо от натиска, който упражнявате върху него с тялото си. Ако искате да изглеждате доста по-високи, изберете обувки на 7-сантиметрови токове със скрити платформи. Обувките на висок ток е по-добре да купувате вечер, когато краката ви по силата на физиологията са по-подути.