Лавандула

3
Добави коментар
maritime
maritime

Лавандула – сега пълни градината с аромат

На балкона

Лавандулата може да краси двора, даже и стаята. Като плътно насаждение или като бордюр, както и като туфа в саксията, тя: придава приятна гледка, особено като цъфти. Ако искате да си отгледате лавандула най-добре е да го направите чрез вкореняване на резници или чрез разделение на стари коренища. Нужни са ви сравнително широки, саксии, в които ще отглеждате ароматното растение на балкона. Подгответе лека, аерирана и добре запасена с хранителни вещества почва.

Растението дарява спокойствие, издържа на суша и студ.

Лавандулата расте в района на Средиземноморието в естествени находища. Тя е непретенциозно растение, което може да се срещне и до 2000м над морска височина. Като култура започва първоначално да се отглежда във Франция, където и досега естествените находища могат да се използват за получаване на етерично масло. Благодарение на маслото, което съдържа богат букет от аромати, лавандулата се отглежда заради широкото приложение в парфюмерията. Тя притежава и много други качества. В медицината се използва за облекчаване на ставни болки, в билколечението действа като нервно-успокоително средство. В някои страни се използва широко в домакинството. Мирише ли на лавандула, няма молци.

Лавандулата е многогодишно, полухрастовидно растение, което образува малки закръглени храстчета (туфи). Надземната част се състои от множество разклонения, които в основата са дървенисти, а към върха – тревисти. Листата не опадат през зимата, а цветоносните стъбла в туфата различен брой – може 600. Цветовете се намират на върха на цветоностните дръжки и са бели, светло сини до тъмно виолетови. Предимство на лавандулата е, че има мощна коренова система, която издържа на сухи и наклонени терени в планинските и полупланинските райони, използва се като противоерозионна култура, а за украса в дома е лесна  за отглеждане.