Къртене на бетон

4
Добави коментар

> Виж актуални цени за къртене на бетон тук
Ако ви се налага да правите сериозен ремонт на Вашия дом, независимо помещения или двор, един от по-големите проблеми пред който може да се изправите е отстраняването на бетон. Често пъти и при чисто нови жилища, дори още на фаза груб строеж, собствениците предпочитат да променят малко или много архитектурния план и отново стигат до къртене на бетон. Ако следвате някой препоръки, къртенето на бетон не е толкова трудно, колкото може да звучи и може да се направи в относително кратък период от време.
На първо място е необходимо да си подсигурите правилните инструменти и предпазни средства. Един примерен комплект ще включва: защитни очила, дебели ръкавици, маска, обувки с метални кубета, къртач, дискова резачка за бетон и подходяща прахосмукачка.
Преди да започнете да къртите бетон, сложете очилата (за да предпазите очите), маската (за да предпазите белите си дробове), обувките (за да предпазите краката) и ръкавиците (за да предпазите ръцете си). Сега сте готови да преминете към същинското къртене на бетон.

С дисковата резачка за бетон разрежете повърхността на дълбочина около 3 сантиметра. Не прибързвайте с този етап от работата, тъй като той е определящ за по-лесното къртене в последствие. Нарежете повърхността на бетона старателно. Докато движите инструмент се старайте да поддържате права линия, защото евентуалното криволичене може да счупи диска. Ако смятате че 3 сантиметра дълбочина не са достатъчни за предстоящото разбиване на бетона, повторете рязането по същите линии. Направете и няколко напречни разреза на основните линии, които сте издълбали. В случай, че не разполагате с такъв инструмент, може да използвате ъглошлайф, но преценете дали мощността и здравината на диска са достатъчни.
Сега бетонът е значително по-податлив и готов за разбиване. Не сваляйте предпазните средства от себе си и се уверете, че наоколо няма деца или хора, особено малки деца, тъй като докато разкъртвате ще хвърчат тъврди парчета бетон.
Удряйте с чука силно за да разкъртите бетона на малки парчета. Добре е чеукът да е със собствено тегло поне 10 килограма. Удряйте докато прецените, че бетонът е раздробен на достатъчно малки парчета, които могат да бъдат отстранени без усилие. След като сте готови с къртенето, започнете посчистване.
В общи линии, това са стъпките през които трябва да преминете за къртене на бетон. За професионална работа и оптимални резултати е необходимо по-сериозно оборудване, като например хидравличен чук или къртач. На пазара са налични голямо количество къртачи и хидравлични чукове, но е възможно закупуването им да е целесъобразно за домашен ремонт. Ако не разполагате с такива инструменти, а имате нужда от качествено къртене на бетон за по-голяма площ, можете да се обърнете към специализирана фирма, която ще свърши работата и ще кърти според всички спецификации. Една от фирмите, които предлагат къртачни услуги е Кърти-извозва.com.