В джунглите на Амазонка е открита мрежа от древни градове

27
Добави коментар
rusalka
rusalka

   При археологически разкопки в Амазонската джунгла са открити добре запазени останки от градове. Експедиция от Университета във Флорида, работеща по високопланинската бразилска река Шингу, стигнала до извода, че по-рано в отдалеченият район е имало големи градове. Според изследванията било установено, че комплексът се състои от 15 групи селища от градски тип и села, скупчени около общ площад, свързани със сложна транспортна мрежа от пътища. Агломерацията е съществувала между 500 и 1500 г. пр.н.е. По-рано учените са били убедени, че на тази територия винаги е имало девствени гори. Намерени са сечива и пособия, които показват, че жителите на градовете са се занимавали с фермерство, риболов и земеделие.

В резултат на изследванията в 28 селища била установена интересна закономерност: всеки крупен център имал по два големи „спътника“ на разстояние от 3 до 5 км. (на северозапад и югоизток) и по два малки, които били отдалечени на 8-10 км. (на североизток и югозапад). Всички поселища били оградени с огради и канавки, а улиците вътре били ориентирани от северозапад на югоизток и от североизток на югозапад: зад границите на града те преминавали в селски пътища, свързващи центъра на клъстъра с неговите „спътници“.

Майк Хекенбергер, ръководител на екипа, коментира, че градът е правен със забележителен усет към реда и подредеността. По думите му градовете са били по-добре урбанизирани дори и от някои градове в Европа по това време. Древните амазонски селища били обградени с високи стени като градовете в средновековна Европа и древна Гърция. Пътищата винаги били насочени от североизток на югозапад и се свързвали с централният площад. Това разположение на пътищата съответствало на лятното слънцестоене.

В този момент остатъците от градовете са почти невидими и напълно обрасли с гори. Учените ги търсят в продължение на десетилетие и ги откриват благодарение на снимки от сателити, GPS навигация и с помощта на членове на племето куикуру, които се считат за преки потомци на хората, населявали тези селища. Предполага се, че коренното население на амазонските градове е загинало от различни болести или е било изтребено от европейските колонизатори.