Доц. Мирослава Кадурина, дерматолог: Солариумите са вредни за кожата

2
Добави коментар
viktorivanov
viktorivanov

21:48
вторник, 8 юни

С настъпването на лятото все повече хора се интересуват от теми, свързани с практичната дерматология и спортната медицина. Съвсем скоро приключи и Лятната Академия по практична дерматология и статична медицина. В студиото на предаването „Под лупа“ на ТВ „Европа“ гостува доц. Мирослава Кадурина, началник Клиника по дерматология и алергология към Военно-медицинска академия – София и президент на лятната академия. тя хвърли светлина както върху някои интересни медицински проблеми, така и върху новоприетия в МЗ правилник, регламентиращ оторизацията и начина на изпълнение на медицинските дейности. Доц. Кадурина за пореден път предупреди, че солариумите и прекаленото излагане на слънце са вредни за човешката кожа.

 Интервю на Димитрина Пандурова

-Какви са новостите през 2010 г., за какви нови „революционни” открития си говорихте и демонстрирахте на тази академия?

-В медицината не се случва всяка година „революция”. Но всеки миг се случва някаква новост и идеята на нашата конференция е да следим всичко ново, което се случва във високата наука, както и в практичната част. Това, което принадлежи на нашата специалност и което е много интересно, че нашата специалност е широка и богата. Ние както имаме тежки заболявания, така имаме и една практична част, която е чисто естетична, която прави хората щастливи, при което нашите пациенти не са болни хора, а променят нещо в себе си.

-Добре, а в кои направления, да кажем до миналата година сте имали някакви затруднения, а сега са крачка по-напред?

-Мога да кажа, че една от болестите, която е базисна в нашата специалност, това е псориазиса и ние имахме за лектор един от най-високо поставените научни работници в тази сфера. Това е проф. Грифитс от Манчестър. Стана ясно, че една нова революционна терапия, каквито са биологичните продукти, вече намира своето реално приложение за лечение на тежките форми на това заболяване. Имахме възможност да чуем лекцията на проф. Бург, който е един от водещите дерматолози в сферата на злокачествените лимфоми – това е много тежко кожно заболяване, където също има новости в лечението, в диагностиката. Проф. Френч, който говори за лекарствени реакции – това е една много сериозна тема също, тъй като знаете, че голямата сфера на фармакологията увеличава риска от различни реакции, някои от които сериозни и ние трябва да знаем, за да може да предвиждаме или да знаем при определена изява, че това е резултат от съответния медикамент и да можем да мислим за доброто на пациента. Много сериозни неща се мисли и във сферата на естетичната медицина. Имахме прекрасни лектори като доктор Климентони от Италия, който говори за лазерни ресърфейсинги, правилни начини на приложение, както и странични действия. Една от задачите в нашите срещи е да обсъждаме не само какво хубаво може да направим за пациентите, а и да обсъдим какви рискове носи тази терапия.

-Кои от тези методи и неща, които са били демонстрирани се прилагат и тук? Вие споменахте за псориазиса. Това е много коварно заболяване и сигурно много хора искат да разберат какво и тука може да се прави.

-Аз мога да кажа, че 90 %, даже и повече от това, за което стана дума в теоретичната част на нашата конференция, която бе разделена на две – първата част, лекции, които говорят за новости в различни сфери, а втората, е практичната част, като всяка фирма избира своя европейски или световен демонстратор, който довежда, за да покаже техниките, които се прилагат при съответната процедура. Всички фирми, които правиха своите демонстрации, са регистрирани в България и е само въпрос на обучение прилагането на всички нови методи в тази сфера. А по отношение на базисната дерматология, бих казала, че в нашата клиника имаме едно високо оборудване и аз цял ден получавам имейли от целия свят, в които пишат, че били щастливи да видят презентатори или лектори и да видят тази наистина европейска клиника, в която има почти всичко, което може да е в полза на един пациент с дерматологичен проблем.

-Един от сериозните проблеми, за които сте говорила и преди, мисля, че и предишната Академия миналата година – това е регламентацията, това, че на пазара работят много салони и студия, които по съмнителен начин провеждат и процедури и манипулации, които са твърде рискови. Има ли движение в това отношение?

-Да, определено има движение и в това движение ние сме активни участници. И аз съм много горда да го кажа. Миналата година ние направихме едно дружество към нашата академия, в което членуват почти всички дерматолози и естетични хирурзи. Това дружество по естетична дерматология направи своя програма, направи свое предложение към министерството за регламентиращ закон. Имахме две срещи с министър Нанев. С него започна… той назначи една комисия, която да изработи един документ, който да регламентира тези процедури. Това беше обаче един много дълъг период, в който ние не можехме да стигнем до някакъв консенсус и мога да кажа, че новото ръководство начело с проф. Борисова и със зам.-министър Миланов дадоха тласък на тази инициатива и миналата седмица, това всъщност е една от добрите новини, които мога да съобщя, има приет интердисциплинарен стандарт. Преведено на „езика” на пациентите, това означава, че в министерството съществува един правилник, който регламентира коя дейност точно при какъв лекар, точно при какви условия може да бъде извършвана. И още нещо, само регламентираните, регистрираните в България, могат да бъдат прилагани. Т.е. въпросът е кой осъществява контрола.

-Точно това щях да попитам.

-Очаквах да го чуя. Засега първата крачка е направена и е създаден закона. За да правим контрол, трябва да имаме закон – кой как и къде може да го прави. Това в целия свят се нарича медицински стандарти. След което мислим и сме във ход да направим една наредба, която да регламентира… защото сега е така – ние регламентираме лекарския труд, а не регламентираме, че козметичката… кой я следи нея?! Това е крачка, която предстои да направим съвместно с министерството. Този проблем, това е една нова реалност в естетичната медицина. Тя е интердисциплинарна, тя е много търсена и тя е „хляб” за всякакви видове хора, които имат досег до медицината. Ние сме запознати с най-различни законодателства. На нашата академия имаше над 40 чужденци, които са лекари в съответните сфери на естетичната медицина… и ние обсъдихме този въпрос. Във всяка една страна той е решен по абсолютно различен начин. Кой има право… това е по-лесният начин ние да го регламентираме. По-трудният е да намерим кой да го контролира.

-Сега е сезонът на солариумите и много хора бързат да натрупат тен за сезона на морето. Днес ми изтече една информация как солариумите са опасни и как хората трябва да са много внимателни. И това ли е проблем – нещо, което на пръв път изглежда не толкова сложно, всъщност се оказва, че солариумите могат да бъдат много вредни.

-За солариумите аз лично съм дала 50 интервюта. Всеки един мой колега всяко лято дава тази информация – слънцето, силния тен са вредни за кожата. Солариумите не са полезни и аз призовавам пациентите си да използват фотозащитен крем. За всичко това ние алармираме от много години. Всичко, което днес е протекло… чух за това, но не разбрах кой го инициира, но това е изключително похвално, че те са потърсили правото на тези апарати да се прилагат върху хора. Има наредба, която регламентира един апарат какво трябва да има. Това са всяка клиника и център, в който има лазарен апарат, който трябва да бъде проверен. И тогава ще има значително повече спрени от употреба апарати. В България се прескача едно много важно нещо. Всеки апарат има изисквания и трябва да се иска от пациента едно информирано съгласие, в което пише какво ще се направи на пациента, да се опишат полезните и рисковите въздействия.

-Да разкажете за процедурата, която беше показана и на академията, т.нар. филъри, доколко тази процедура е опасна и с какво би помогнала, в какви случаи?

-Това е една процедура, която е голям напредък в медицината. С годините става стопяване на част от дермата. Стига се до поставяне на хиалуронова киселина в назолабиалната гънка. Това е една естетична процедура, която при правилно приложение и при продукт като този… не мога да кажа името, но ние имахме 7-8 фирми, които са регистрирани в България и официално представят процедурата, води до запълването на бръчките. Също така се използва за запълването на различни дефекти –асиметрии по лицето или хлътнали единични белези. Тя обаче трябва да бъде изпълнявана изключително и само от лекар. Кога крие рискове – силиконови пълнители, които организма не може да разпознае като свои и не резорбира. Когато се поставят много големи количества от веществото, тогава организма също е в стрес. Хиалуронавата киселина се поставя на 6-8 месеца – година и това, че организма го „изяжда”, значи, че го разпознава като своя материя. Разбира се, че има рискове и затова се правят тези информирани съгласия и хората трябва да бъдат информирани.

(източник)