Албена Петрова – модел по италиански

2
Добави коментар
temi
temi

Албена Петрова е водещ моден мениджър в Италия с модна агенция „Scent Model Management“. Изискана, интелигентна, емоционална и невероятно красива, Албена Петрова е пример за подражание на всяко момиче, което иска да стане успешен модел.

Албена Петрова е родена на 29 юли 1970 година. Започва кариерата си на манекен на 16-годишна възраст в България, а по-късно заминава за Финландия, където работи за модна агенция „Paparazzi Oy“. След това работи и за световноизвестната модна агенция „Metropolitan“, където се снима в каталози, телевизионни реклами и списания и участва в модни ревюта на Valentino, Armani, Jean Paul Gaultier, Donna Karan, Blumarine, Krizia и други. В началото Албена Петрова започва да учи психология, но в трудните времена на 91-а година не може да си позволи само да учи, защото кариерата й се развива добре и трябва да изкарва пари за себе си и за семейството си. Впоследствие при първата отдала й се възможност се насочва към международния мениджмънт, с който се занимава от 1997 година. Днес е сред водещите модни мениджъри в Италия със собствената й компания „Scent Model Management“. Има 14-годишна дъщеря Дезире от италианския футболист Паоло Трамезани, с когото е разведена, но в прекрасни взаимоотношения. Албена Петрова е председател на фондация „Моята Млада България“, която подкрепя различни благотворителни каузи. В момента Албена Петрова е в процес на изграждане на иновативен „продукт“ и има амбицията да извади първия български продукт на световно равнище, изцяло „Made in Bulgaria“ , от който всеки българин да може да печели, ако пожелае. Повече за продукта ще се разбере по време на официалната пресконференция на откриването след като  е напълно готов за комерсиализиране. Има още амбициозни идеи свързани с родината ни и се надява да й стигне времето и силите да ги осъществи, защото смята, че ще са от голяма полза за страната ни. Как се става успешен модел? А какви качества трябва да притежава? Албена Петрова пое отговорността да даде своите съвети на базата на богатия си личен опит, разкри ни тайните си за красота и поддържане на форма, модните си предпочитания и ни потопи в дълбините на широкия си мироглед: Какво е твоето определение за красота? Албена Петрова: Одухотворено излъчване в съчетание с изящество и елегантност. Не изключвам и сексапил, който при мен се поражда от финеса и интелекта на личността. Кариерата ти потвърждава или опровергава максимата, че „всяко начало е трудно“? Албена Петрова: Естествено потвърждава, а желанието ми (породено от възпитанието, което сам получила) да не правя компромиси със себе си и най-вече с морала ми, я е направило още по трудна, но сам щастлива от това, че ми е било трудно…Едва ли в момента щях да я ценя по същия начин, едва ли щях да съм този човек, който съм.  

Разкажи накратко за дейността на фондация „Моята Млада България“, на която си председател? Албена Петрова: Първата и единствената тотално no profit фондация, която е с прозрачни сметки и постъпването и изтичането на средства може да се види от всеки. В нея всеки може да влезе, да направи оплакване или подаде кауза, която ако бъде гласувана от членовете и с мнозинство, ще бъде подкрепена материално и морално. Дава безгранична възможност хората да изразят своето мнение, да направят своите оплаквания, но задължително подкрепени с предложения за разрешаването им. Създадена е с цел младите сами да започнат да избират и изграждат своето бъдеще, започвайки дори и от малките неща. Ако влезете в сайта www.mybulgariayoung.org вътре е доста добре описано. Губи ли от женствеността си жената със собствен бизнес и мениджърски функции? Албена Петрова: Не! Би загубила само ако тя иска или пък го използва като щит да държи някои мъже, които са й неприятни за интимна връзка на разстояние… или е форма на извинение или излизане от ситуация.

Какви качества трябва да притежава един успешен модел? Албена Петрова: Всичко, което изброих по-горе за красотата, съчетано с правилните мерки, които пазара изисква. В днешно време сравнително добре трябва да бъдат запознати  и с техниките на НЛП (невролингвистично програмиране), т.е. вербална и невербална комуникация със способности да влиза в бърза емпатия, където е необходимо в работата им, за да имат успех. Лоялността също не е на последно място и трябва да знаят как да я доказват.

Влюбена ли си? Каква е връзката между любовта и красотата? Албена Петрова: Да, изключително много. Връзката е в положителната енергия, която излъчваш и която те кара да “грееш” в очите на другите.

Страх ли те е от старостта? Албена Петрова: Не, докато все още умея да обичам!

Какъв е стилът ти на обличане? Албена Петрова: Спортно-елегантен.

Кои са любимите ти модни марки и дизайнери? Албена Петрова: Armani, Cervino и други, а от българските – Gene, Eugenio, Mira Damian и други.   Страдаш ли от шопинг мания или й се наслаждаваш?   Албена Петрова: Нито едното, нито другото. Пазарувам само когато нещо ми хареса изключително много, рядко само по необходимост, тъй като имам достатъчно. Смятам, че е глупаво да се хвърлят маса пари (особено в този момент) само защото трябва да демонстрираме, че сме с последните колекции. Дори не ми прави добро впечатление, когато ми правят комплимент, намирайки неща от последните колекции по мен, когато има такива.

Колко чифта обувки имаш?   Албена Петрова: Много. Не съм ги броила никога.

Малки или големи чанти? Албена Петрова: Всякакви, според случая. В ежедневието – средно големи.

Какви бижута носиш? Албена Петрова: Пак според случая – от бижутата със скъпоценни камъни до най-разнообразна бижутерия. Не се разделям само с кръста ми, който ще го видите на повечето снимки.

Каква козметика използваш? Албена Петрова: По възможност натурална, био, с много витамини А, Е, D, С, моментно подготвени комбинации. В последно време се ориентирам към енергийно заредената козметика на “secretos della agua”.

С какви козметични ритуали започва и завършва денят ти? Албена Петрова: С много обичайни: душ, почистване на кожата, освежаване с витаминна маска приготвена на момента (когато имам 5 минути в повече, но поне 4-5 пъти в седмицата), предпазен крем от слънцето, завършва с душ и почистване на лицето, витамини и подхранващ крем или маска.

Какъв грим предпочиташ? Албена Петрова: Много лек през деня. В повечето случаи дори без, вечер – според случая.

Кой е любимият ти парфюм? Албена Петрова: Narciso Rodriguez и моят, който скоро ще влезе в производство.

Какво е отношението ти към пластичната хирургия? Възползвала ли си се от услугите й? Албена Петрова: Пластичната хирургия е необходима за хората, които се чувстват несигурни в техния аспект и поради това не се приемат нито от самите себе си, нито и от другите впоследствие. Благодарение на Господ аз не съм имала тези проблеми и нужди и искрено съчувствам на хората, които трябва да прибягват до тях. А колкото в случаите, където няма нужда, но трябва да се екзалтират някои форми на някои млади “дами”, смятам че е адски глупаво и неестетично… дори ми е смешно.

Коя част от тялото си би коригирала? Албена Петрова: С пластична хирургия – може би все още никоя, но със спорт – всяка една.

Спазваш ли диети? Албена Петрова: Не. Храня се правилно и по възможност с биологично чисти храни.

Кои храни присъстват най-често в менюто ти? Албена Петрова: Обичам разнообразна храна, не тежко готвена. Ако трябва да е готвена, то е варена или печена в полусуров вид. Храни – риба, зеленчуци, овесени ядки, месо, плодове и много други.

Кои са най-големите ти хранителни изкушения? Албена Петрова: Нямам конкретни, но добрата, натуралната или рафинираната кухня – винаги.  Как поддържаш фигурата си? Албена Петрова: С правилно хранене, секс и спорт.

Колко често ходиш на фризьор, маникюрист и козметик? Албена Петрова: Един път седмично.

Обичаш ли да посещаваш spa центрове? Коя е любимата ти spa процедура? Албена Петрова: Естествено, кой не обича? Аюрведа масаж, след което докато топлото олио се стича по главата още 40 минути, имам и комбинация с  китайски масаж на краката. Турски хамам.  Външната красота прикрива ли недостатъците в характера? Албена Петрова: Може би в някои ситуации, зависи от човека, от душата му, но определено при грозните хора не означава, че са вътрешно красиви или че нямат недостатъци в характера им.

Как поддържаш духовната си красота? Албена Петрова: С красиви дела и медитация, чрез която се опитвам да надживея страха, омразата, ненавистта, цялата негативна енергия и чувства, ако случайно се породят в мен.

Каква е цената на красотата? Албена Петрова: Осъзнах, че красотата е нож с две остриета. Ако не внимаваш повече от останалите, може здраво да се порежеш. За мен красотата няма цена, това е едно безценно съкровище дадено от Бога, а когато се научиш да я преоткриваш във всяко нещо, можеш само да си щастлив от факта, че си се доближил до божественото. Тя е даденост, нужна е само правилната поддръжка и в стремежа към перфекционизъм да не я съсипем напълно.

Снимки: личен архив

20.10.2010/Интервю на Биляна Божилова