Салата от картофи, омар и трюфелова майонеза

80
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Симфония от вкусове, която можете да сътворите, следвайки няколко лесни стъпки. Рецептата е майсторски направена и обяснена от Гордън Рамзи.

Информация
Време за подготовка: 70 мин
Време за приготвяне: 20 мин
Общо: 1 ч, 30 мин
Порции
4 порции
Продукти
2 сварени омара около 500 г всеки
250 г млад зелен боб сварен
2 малки глави воден лук ситно накълцани
6 с.л зехтин
1 лимон срязан наполовина
12 пресни картофа сварени
100 смесени бейби зелени листа за салата
1 ч.л бял балсамов оцет
ЗА МАЙОНЕЗАТА
2 жълтъка
1 с.л английска горчица
300 мл зехтин
няколко капки олио с аромат на трюфел по желание
сокът от ½ лимон

Указания

1. За да приготвите майонезата, разбийте жълтъците с горчицата и с малко сол и черен пипер в голяма купа. Добавете няколко капки олио, като разбивате интензивно.
2. Продължете да добавяте олиото, отначало малко по малко, а след това на тънка струйка. Уверете се, че всяка „порция” е емулгирала в сместа, преди да добавите следващата. Накрая добавете няколко капки от олиото с аромат на трюфели, а след това и лимоновия сок. Запазете майонезата в хладилника.

3. След като почистите омара (виж долу), оберете стърчащото месо от опашката и накъсайте на парченца месото от щипките, като изхвърлите ципата. Оставете го настрана. Нарежете всяка опашка на 6 резена и също ги оставете настрана.
4. Отрежете краищата на бобените шушулки и срежете всяка от тях наполовина. Поставете ги в купа заедно с лука и 3 с.л. от зехтина и подправете със сол и черен пипер. Добавете накъсаното месо от омара, разбъркайте и изстискайте отгоре половин лимон.

5 Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган с незалепващо покритие. Изпържете картофените кръгчета на умерен огън за по 5 мин от всяка страна, докато добият хрупкава златиста коричка. С помощта на малка шпатула ги извадете в чиния, застлана с кухненска хартия.
6. Загрейте още 1 с.л. зехтин в същия тиган и намалете огъня. Поставете вътре кръгчетата месо от опашката на омара и ги затоплете за по няколко секунди от всяка страна. Изключете котлона, поръсете внимателно със съвсем малко сол и пипер и изцедете другата половинка от лимона. Преди поднасянето поръсете салатните листа с балсамовия оцет и останалия зехтин. 

 
 КАК ДА ИЗВАДИТЕ ВСИЧКОТО МЕСО ОТ ЦЯЛ ОМАР
7. Хванете здраво омара и отчупете щипците при последната става до главата. След това извийте опашката, за да я отделите от главата. От главата можете да приготвите бульон – за тази рецепта ви е нужно само месото от щипците и от опашката.
8. Хванете опашката в ръка с меката част надолу и я стиснете, докато усетите, че се спуква. Отворете хитиновата обвивка с палци, извадете от нея цялото парче месо и го оставете настрана.

9. Отчупете щипките при първата става и ги откъснете. След това с помощта на здрав нож счупете обвивката и извадете месото. В средата на всяка щипка има ципа, която се изхвърля при накъсването на месото.
10. С помощта на кухненска ножица срежете обвивката на фалангите на щипците и извадете отвътре месото.

КАК ДА АРАНЖИРАТЕ БЛЮДОТО КАТО ПРОФЕСИОНАЛИСТ
11. В средата на всяка чиния поставете по една четвърт от салатата със зелен боб. Най-добър ефект ще постигнете с помощта на форма за аранжиране или за рязане на сладки с диаметър 10 см. Просто я напълнете, натиснете леко салатата и извадете формичката.
12. Изсипете внимателно по 1 ч.л. майонеза на равни разстояния на четири места в края на чинията и върху всяка поставете по едно парче от опашката на омара.

13. Поставете по кръгче картоф между парченцата омар, така че зеленчукът и месото да се редуват.
14. Поръсете салатените листа с дресинга и внимателно поставете по една шепа върху зеления боб. Поднесете веднага.

Стойности за една порция:
калории: 669 ккал; протеини: 21 г; въглехидрати: 25 г; мазнини: 55 ; наситени мазнини: 8 г; влакнини: 3 г; захар: 4 г; сол: 0.70 г;