Емануела Толева и Доротея Толева – модни близначки

2
Добави коментар
temi
temi

Емануела Толева и Доротея Толева са близначки, които постигат успехи заедно,  без да губят индивидуалност. Ако всички модели притежаваха поне по 30% от техния интелект, словосъчетанието „глупава манекенка“ нямаше да има никаква стойност.

Емануела и Доротея Толеви са родени на 14 февруари 1987 година. Като баскетболистки 14 години се състезават професионално в БК  „Славия”. Имат десетки бронзови и сребърни медали от турнири и първенства, на национално и международно ниво, индивидуални награди. С моделство се занимават от 2007 година. Модели са на агенция „Ивет Фешън”. Участват в клипове и телевизионни реклами, имат множество модни ангажименти, ревюта и фотосесии в България и в чужбина. Студентки са в Нов Български Университет, специалност „PR”.Емануела Толева е висока 180 см. Мерките й са: 85-61-87. Тежи 52 кг. Доротея Толева е висока 180 см. Мерките й са: 85-61-88. Тежи 52 кг. Как се става успешен модел, какви са тайните за красота и модните предпочитания на Емануела и Доротея Толеви, и как поддържат форма?

И двете сте бивши професионални баскетболистки, сега и двете сте модели. Има ли конкуренция между вас? Емануела Толева: Никога не е имало. По-скоро хората изкуствено (умишлено или не, подведени от вечното „коя е по-?”), се опитват да създават такава! Непрекъснато ни сравняват, съпоставят качества и недостатъци. Отвратително е, свикнала съм, но всеки път когато някой ми направи комплимент „на гърба” на Дори (респективо на нея на мой гръб) ми става и винаги ще ми става адски неприятно! Доротея Толева: Никога не е имало, няма и няма да има. Конкуренцията, това е съревнование, а между мен и Еми никога не е имало такова нещо. По принцип  в отношенията между близнаци думата „конкуренция“ няма място. Винаги сме се подкрепяли и сме искали да вървим заедно във всичко.

Какви качества трябва да притежава един успешен модел? Емануела Толева: Никак не смятам, че мнението ми е меродавно и компетентно, но какво мисля аз – един модел (като сериозна професия, основно и доходоносно занимание) със сигурност трябва да бъде отдаден на работата си, не да я приема между другото. Трябва да има дисциплина, самоконтрол, да е изпълнителен! Да има много здрава психика и силен характер, защото модата, освен изкуство е и бизнес и то много жесток и безкомпромисен! Външните белези не коментирам, ясно е, че те са основната и водеща причина за една подобна професия! Доротея Толева: Като цяло моделството е професия, а за да се занимаваш успешно с това, на първо място, както във всяка една професия, е необходимо да си всеотдаен, сериозен, дисциплиниран и да имаш много здрава психика. Задължително не трябва да се подценява моделската работа. Тя не може да бъде просто хоби. За да ти се получават нещата, трябва да  имаш професионално отношение.

Влюбена ли си? Каква е връзката между любовта и красотата? Емануела Толева: Влюбена… много хора, за да се измъкнат от конкретен и ясен отговор, биха отвърнали с клишираното „Винаги съм влюбен/а, било то в работата ми, в последната, поредна чанта, която видях и умирам да си купя и т.н.”, но „влюбена” аз употребявам само в случай, когато се отнася до одушевени предмети! Та аз просто предпочитам да не отговарям! Любовта е красива…тя може да бъде повод, да е причина и предпоставка за много красиви неща!Не обичам, обожавам да съм влюбена! Доротея Толева: Влюбена съм. Най-важното е да сме щастливо влюбени! Аз съм от типа хора, за които присъствието на любовта в живота, е изключително важно, за да се чувствам пълноценна. Любовта е мехлем за душата. Тя ни прави по-добри, по-весели, мили и лъчезарни. Вътрешната красота винаги намира огледалния си образ върху външността ни!

Какво е отношението ти към пластичната хирургия? Емануела Толева: Аз отношение към нея нямам! Ако някой има нужда, желание, някаква необходимост от естетическа корекция и има възможност да си я осигури, може да се възползва от услугите на пластичната хирургия! Свидетели сме на много извращения, които отдалечават жената от естествената й човешка визия, но на който, както му харесва. Аз за себе си не смятам, че имам нужда от такава намеса във външния ми вид. Доротея Толева: Всеки има правото да живее както си поиска. Козметичната пластична хирургия e въпрос на личен избор. Аз съм за нея, ако намесата й носи повече увереност, самочувствие, удоволетвореност, защото всеки заслужава да харесва и обича тялото си, но съм фен на естествената красота.

Коя част от тялото си би коригирала? Емануела Толева: В никакъв случай не искам да прозвуча някак себично, но никоя. Това е продиктувано не от друго, а от това, че това съм аз и с това „АЗ” живея в хармония със себе си. Харесвам се и се приемам такава, каквато съм! Доротея Толева: На този етап никоя. Ако на 23 години стартирам с корекциите, не виждам светло бъдеще за себе си. Шегувам се! Имам недостатъци. Всеки има, но на този етап не бих променяла себе си. Може би един ден като родя дечица и да речем, че бюстът ми се нуждае от корекция, ще си я направя.

Кои храни присъстват най-често в менюто ти? Емануела Толева: Мляко с кафе, кола лайт, риба, бадеми, всякакви  зеленчуци, Corny. Доротея Толева: Обичам да хапвам зелена салата с риба тон, пилешко месо, бадеми и кола лайт задължително.

А кои са най-големите ти диетични грехове? Емануела Толева: Шоколад. Доротея Толева: Ами не съм културист, че да съгрешавам в приема на калории. Обичам да ям шоколад, но то кой не обича!

Как поддържаш форма? Емануела Толева: Малко спорт, но май напоследък никак не прекалявам с него! Естествено и хранителен режим, който се изразява предимно в навици. Доротея Толева: Не спазвам диети. Просто имам начин на хранене, който е повече от навик. След 15 години в спорта е нормално и да имам необходимост от физическо натоварване. Обичам да тичам. Правя си кросчета от време на време.

Как се справяш с нахалните мъже? Емануела Толева: С такт и подсказки, но ако не върши работа (има всякакви хора), с безкомпромисност. Доротея Толева: Безпроблемно. Аз съм откровена, когато някой е нахален, той бързо го разбира и осъзнава, но ако все пак подцени моята любезност и елегантните ми намеци, не оставам длъжна.

Лесно ли сваляш дрехите пред обектива? Емануела Толева: Може би да, като цяло с времето свикнах, което е пред обектива, е пред обектива, работа е! Не мога да се срамувам от показване на различни емоции, изражения и жестове, от лицето или пък от тялото ми…та нали именно това е поводът да съм пред обектива. Ето защо тази работа и професия има срок и то никак не дълъг. Говоря принципно. Разбира се, че всичко е индивидуално! Доротея Толева: Никак. Аз съм срамежлива и притеснителна, въпреки че това е в разрез с моделската професия. Но смятам, че това е въпрос на характер и е строго индивидуално. Но естествено, ако нещо е достатъчно арт и си заслужава, притеснителността ми няма да бъде пречка.

Мит или реалност е, че в модните среди е разпространено явлението „секс за пари“? Емануела Толева: „Секс за пари” има във всички среди, навсякъде и на улицата го има! Доротея Толева: Никакъв мит не е. Това е явление, което не пропуска никоя среда, просто процентно красивите и симпатични момичета, които са обект на мъжкото желание, в моделството са повече, затова там е по-често срещано.

Какъв е стилът ти на обличане? Емануела Толева: Харесвам семплите дрехи! В гардероба си имам 15-ина къси черни рокли. Не харесвам шарени, многоцветни съчетания, камъни, пайети и т.н. В ежедневието ми съм тотално „неглиже”. Винаги на ниска и удобна обувка, най-често с дънки и блузка! За официални случаи и вечерни излизания – почти винаги къса рокля. Доротея Толева: В ежедневието си съм  99% небрежна, обичам да ми е комфортно, нося много дънки. За вечерни излизания обаче най-често предпочитам рокли – къси, семпли, най-често черни, които нося на високи обувки.

Кои са любимите ти модни марки и дизайнери? Емануела Толева: Нямам. Всичко, което ми стои добре и в което се чувствам комфортно. Доротея Толева: Не мога да кажа, че ми е лайфстайл дизайнерската мода, но със сигурност мога да кажа, че при възможност не бих пропуснала нищо от Stella McCartney.

Страдаш ли от шопинг мания или й се наслаждаваш? Емануела Толева: Никак не страдам, безцелното ходене по магазините „да си харесам просто нещо и да си го купя”, а не защото търся нещо определено, не само ме натоварва, а изморява и физически. След подобни обиколки съм имала зверско главоболие. Доротея Толева: Не, не мога да страдам от шопинг мания. Ние сме големи хора и сме над тези неща. Аз не съм по обикалянето на магазините, обичам да знам какво търся, евентуално къде може да го намеря и да си го купя.

Колко чифта обувки имаш? Емануела Толева: Когато бях малка, в гардероба ми винаги е имало недостиг на обувки и дънки. Сигурно затова сега съм се съсредоточила над тях, което не значи нищо друго освен, че просто ми стигат. Доротея Толева: Достатъчно.

Кой е любимият ти парфюм? Емануела Толева: Jean Paul Gaultier Classique. Доротея Толева: Jean Paul Gautier – дамската фигура. Обожавам го. Гледам да не оставам без него.

Каква козметика използваш? Емануела Толева: Абсолютно безразборно купувам козметика, в смисъл не съм фен на конкретна марка! Доротея Толева: Като грим ползвам фон дьо тен, черен молив и спирала. Не съм фен на яркия сценичен грим. Иначе като козметика, с която поддържам и подхранвам кожата и лицето си, нямам фаворит. Всичко което ми влияе добре,  става за мен.

Коя е последната книга, която прочете? Емануела Толева: „Последната лекция“ на Ранди Пауш. Доротея Толева: „Разкажи ми“ на Хорхе Букай.

Как си представяш живота си след 30 години? Емануела Толева: Идея нямам. Нищо от това, което съм си представяла до днес, не се е случило така. Гледам да не мисля за тези неща. Знам,ч е искам аз и близките ми да сме живи и здрави и да сме заедно. Разбира се да имам хубаво семейство, дала съм си дума, че ще направя каквото зависи от мен да имам такова…нещо което винаги съм искала да имам! Доротея Толева: Никак. Научила съм се да не правя планове за далечното бъдеще. Целият ми съзнателен живот тренирах и играх баскетбол с идеята това да бъде бъдещата ми професия, а сегашната реалност е съвсем различна. По-скоро знам  какво искам да ме очаква след 30 години… аз и близките ми да сме живи и здрави, да имам дечица, хубаво и щастливо семейство, за което да се грижа.

Световноизвестните топмодели често се занимават с благотворителност. Ти каква благотворителна кауза би подкрепила? Емануела Толева: Всякаква! Винаги, стига да имам тази възможност. Хората трябва да си помагат. Кому е нужно да има хора, които се чудят за какво да похарчат милиони и такива, които да пресмятат как и за какво ще им стигнат стотинките! Доротея Толева: Всякаква! Благотворителността не е избирателна, подпомагат се всички в неравностойно положение, но това е лично. Грешно е да се спекулира с това и да се прави с някаква корист и с цел популизъм.

Снимки: личен архив

05.01.2011/Интервю на Биляна Божилова