Рекламни трикове във Фейсбук (ама наистина)

22
Добави коментар
ivosiliev
ivosiliev

Малко ми е писнало да чета все едни и същи работи за начините за рекламиране във Фейсбук – как трябвало да си направим забележително лого за аватар на фейсбук страницата, да си запишем и майчиното мляко в „Информация“, да пишем по нещо ново всеки ден и пр., и пр.

Ок, ама нищо хубаво не носи механичното писане и четене на едни и същи „съвети“, преведени от чуждестранни сайтове, чиито собственици са ги написали преди година-две. Фейсбук се променя като условия за ползване, интерфейс и програмна платформа доста често. Хората, които се занимаваме с реклама на брандове във Фейсбук, трябва да можем освен да превеждаме от чуждестранни колеги, също и да се вглеждаме малко повече в измененията на социалната мрежа и ползите от това.

„Няма да обеднея ако споделя нещо“ си е доста актуален девиз в днешното „социално“ време, та и аз ще му се доверя и ще ви споделя някой свои практически наблюдения, които може да опитате при рекламата на бранд във Фейсбук:

1.

Когато публикувате съобщение на стената на фейсбук страницата си, свързано с фирмата ви и нейната дейност опитайте освен текста на съобщението да добавите и връзка към сайта, къде да дадете повече информация.
Първото предимство е, че пращате любопитните хора към ваша страница с повече информация. Второ предимство е, че когато се натрупат няколко подобни съобщения те стават по-видими за абонатите на фейсбук страницата. Платформата на Фейсбук „проследява“ всички страници и потребители, които са постнали един и същи линк и ги групира в едно общо, продълговато съобщение. Това съобщение става част от feed-a (за тези, които не знаят кое е „feed-a“ – той е www.facebook.com след като се логнете) на техните приятели и почитатели и те го виждат значително по-лесно, защото е обемисто. Така, че – ако три пъти постнете един и същ URL към сайта, Facebook ще групира в едно цяло трите постинга и ще ги покаже обединени на feed стените на почитателите ви. Това ще привлече вниманието им на фона на останалите постинги.

2.

Когато публикувате „Връзка“(URL), Фейсбук я визуализира, като взима заглавието, част от описанието и (ако има) снимка на връзката. Не забравяйте, че заглавието и описанието могат да бъдат такива, каквито поискате вие. Може да ги редактирате като просто кликнете върху тях.
Казвам това, защото често заглавията и описанията на споделените връзки не са достатъчно атрактивни, за да накарат човек да кликне върху тях. Понякога дори са грешни или еднотипни. Желателно е да ги променяте в тези случаи.
Ще дам един пример. Споделяте на стената на фирмената си фейсбук страница някаква връзка към страница от сайта ви, с ресурси за теглене. Страницата е озаглавена „Фирма Х – Строителство и механизация“ и има за описание „Фирма Х – Строителство и механизация, София“. Значително по-добре е да промените заглавието на „КЛИКНИ ТУК за да изтеглиш актуални материали!“, а описанието „За да получите безплатни материали за теглене може да кликнете на текста по-горе“. Така хората ще им стане ясно и бързо ще привлече вниманието им.

3.

Когато някой отбележи (tag-не) някой друг върху снимка, карето на тага е с максимални размери 135х135 пиксела. С други думи, ако провеждате игра, която изисква почитателите да се отбележат във ваша снимка, предварително разграфете снимката на квадрати от по 135х135 пиксела всеки. След това отбележете с Х средата на квадратите, изтрийте самите квадрати и оставете Х-овете. Така примерно, ако качите снимка с размери 540х540 пиксела, това са 16 места за отбелязване, т.е. 16 броя Х-ове, върху които участници във вашата игра могат да се отбележат.
Това по-скоро ще е интересно за някой колеги от страната и чужбина, които организират подобни игри и се чудят как да ги менъджират.

4.

Във Фейсбук страниците също на голяма почит са landing страниците. Това е съдържанието, което посетители, които не са почитатели (фенове, абонати) виждат, когато посетят адреса на фирмената ви фейсбук страница. Идеята разбира се е да ги мотивирате да ви станат фенове и любопитството тук е водещ фактор. Трябва да им предоставите интересно съдържание, но само при условие, че са натиснали бутон „Харесва ми“ и са ви станали фенове. Това става със специален скрипт, който показва различно съдържание на гостите на страницата и на феновете й. Доколкото съм чел в интернет и имам опит – това значително помага на новите страници да наберат фенове. Съответно трябва да ви бъде един от приоритетите, когато стартирате за първи път фейсбук рекламата и представянето си.

5.

Мислете за Фейсбук като за източник на трафик. С други думи не се съсредоточавайте само над това колко фена сте събрали. Дори не е толкова важно доколко феновете се интересуват от съдържанието, което пишете на стената, а как успявате да ги изкарате от Фейсбук и да ги прехвърлите във фирмения си сайт. Публикувайте такива неща във фейсбук страницата си, които да карат почитателите да влизат в специално подготвени страници от сайта ви (такива, които да продават и в които се обръщате към фейсбук феновете си).

6.

Статистиките са жизнено важни ако искате да пестите време. От тях вижте кога в седмицата, в кои часове имате пик на посещенията във фейсбук страницата си. Игнорирайте всичко останало и бъдете активни основно през тези часове. Просто през останалото време няма смисъл да отделяте време за писане на стената. През слабите на трафик моменти може да инвестирате във фейсбук реклама на фейсбук страницата си.

7.

Аватарът в страницата е важен. Един размер от 200х500 пиксела например би привлякъл вниманието и би оставил достатъчно място да разположите рекламни текстове и много графични елементи. Един вид превръщате аватара в банер. И все пак мнозинството собственици на фейсбук страници не се досещат, че през огромната част от времето си потребителите на Фейсбук виждат не големия аватар-банер, а умаления, стандартен аватар, който Фейсбук автоматично генерира. Това е аватар с размери 50х50 пиксела.
За него е важно да е достатъчно атрактивен, така че да грабне погледите из останалите аватари във feed-а. За да не губите време ви препоръчвам за аватар на страницата да ползвате изображение с размери 200х200 пиксела. Ако все пак сте решили да правите правоъгълен аватар банер (например 200х500 пиксела), ето една формула, която приблизително ще ви помогне да „го наместите“:
Разделяте височината на банера на половина и после тази половина разделяте още един път на 3 части. Взимате приблизително долните 2/3 от нея и точно те ще са малкия аватар, който хората ще виждат. Това, пак казвам, е приблизително – играчка е да нагодите малкия аватар, в случай че е правоъгълник. Фейсбук автоматизираното оразмеряване взима „златното сечение“ на правоъгълника и го намаля до 50х50 пиксела.

8.

Споделените линкове във вашия кръг от приятелства и почитателства излизат като резултати при търсене чрез Facebook и при търсене чрез Google. Изводите оставям на вас. Само ще ви насоча да си потърсите специалист във фейсбук рекламата, който да ви добави на правилните места бутони „Сподели“. В тази връзка бутоните „Сподели“ са значително по-важни от бутоните „Харесва ми“ или „Препоръчвам“, които куцо и сакато взе да слага къде ли не из страниците на сайтовете си (даже гледам и торентите почнали ).

9.

Автогенерираните Общностни страници са удобен начин да следите какво пишат за вас и фирмата ви във Фейсбук вашите приятели и фенове. Оказа се, че куп хора, включително колеги, които предлагат фейсбук реклама, не са запознати с тези страници. Ето ви една такава – SEO . В нея има всичко за SEO-то, което вашите приятели или фен страници споделят на стените си.

Всеки може да генерира подобна страница. Достатъчно е в профила си, в частта, където описвате интересите си и хобитата си да запишете някаква ключова дума или фраза и да я добавите, без да избирате нищо от падащото меню с предложения. Всяка подобна фраза или дума се превръща в тематика, и фейсбук генерира feed за нея. Ако тази фраза е примерно името на фирмата ви – генерирате feed за нея. Когато някой от приятелския кръг във Фейсбук пише по съответната тематика – поста му влиза във feed-a и ви спестява време да го търсите другаде. Така реагирате на време ако някой ви провокира, убиди или просто ви моли за съвет и помощ.

10.

Създавайте събития за да може да рекламирате чрез т.нар. red dots. „Red dots“ са малките червени нещица, които ви алармират в горната част на Фейсбук, точно до логото. Те ви съобщават колко непрочетени неща имате в поканите за нови приятелства, в „Съобщения“, „Известия“ или „Лични съобщения“ например. Четох за разни безумни стратегии за подобен род спам. Като цяло съм леко против подобни издевателства, за мен това е ограбване на вниманието на аудиторията и не е правилно, но понякога пък е ефикасно уведомление. Ефикасно е, защото е лесно забележимо и „дразни“ окото в интерфейса на Фейсбук. От друга страна праща уведомителни мейли, ако потребителя не си е редактирал настройките за уведомления през Фейсбук.

Как работи? Създавате събитие и имате възможност  да изпратите съобщение до всички гости. В общи линии е достатъчно да пратите съобщение за да предизвикате red dot върху втората иконка до логото на Фейсбук. То се праща масово, за всички, които сте поканили. Не забравяйте, че всички, освен съобщението ви, ще видят и бутон „Докладвай за спам“, затова не прекалявайте!

11.

Групите също могат да генерират red dots на килограм. При промяна на името на групата или при нов постинг, всички абонати със стандартни настройки за групата ще видят dot за това. Като цяло групите в съчетание с добре брандирана и програмирана фирмена страница са може би най-доброто решение за едно добро бизнес представяне във Фейсбук.

Засега толкова стигат Пожелавам ви успешна фейсбук реклама!

Казвам се Иво Илиев. Практикувам в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г. Управител съм в дигитална агенция „InteractAGE“, където аз и екипът ми имаме удоволствието да работим над разнообразни кампании за наши международни и регионални клиенти.
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.
Author: Ivo Iliev