Щъркелово гнездо: Козуначен венец с пълнеж от шоколад и белтъци

4
Добави коментар
ilrai
ilrai

Продукти за два броя:

За тестото:

около 5 ч.ч. брашно

1/4 ч.ч. захар

1 щипка сол

7 г суха мая

180 мл. прясно мляко

60 мл вода

135 г масло на стайна температура

2 големи яйца

2 пакетчета ванилия

За пълнежа:

3 белтъка

щипка сол

1/2 ч.л. течна ванилия

1/2 ч.ч.захар

1 ч.ч. счукани орехи

1 ч.ч. шоколадов чипс или нарязан шоколад

2 с.л. захар

1/4 ч.л. канела

В голяма купа се смесват 1 1/2 ч.ч. от брашното, захарта, ванилията и маята. Млякото се смесва с водата и маслото и се загрява, до стопяване на маслото. Оставя се да се охлади леко – не бива да е горещо, да е леко топло. Прибавя се към брашното и се разбива с миксер. Слагат се яйцата и отново се разбива. Сипва се още една чаша брашно и се бърка с дървена лъжица. Започва да се меси, като се прибавя по малко от останалото брашно, докато стане меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса.

През това време се приготвят продуктите за пълнежа. Белтъците се разбиват за около минута със солта. Добавя се ванилията и захарта – лъжица по лъжица, като биенето продължава до гъст сняг. Орехите, шоколадът, захарта и ванилията се смесват в купа.

Втасалото тесто се разделя на две части. Всяка се разточва на правоъгълник с размери 25 на 50 см. Намазва се с половината от белтъците и се поръсва с половината от шоколадовата смес. Внимателно се завива руло. Премества се в застлана с хартия за печене тава и се оформя венец. С ножица се правят разрези върху него – така че да се покаже част от пълнежа. Намазва се с разбит белтък с малко вода и може да се поръси по желание с бадеми. Пече се в предварително загрята фурна на 180*