Авиокомпания наричала стюардеси “дърти вампири” 21 6939

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Авиокомпания наричала стюардеси “дърти вампири”

10.05.2011 09:20 | Топ новини

“Дърти вампири, къде сте тръгнали да летите на този нов самолет (“Еърбъс” А319/320 – б. р.), той е за по- младите. Така ми каза Чавдар Симов, мениджър в компанията”.

Това посочи в показанията си Паола Недялкова, бивша стюардеса в авиопревозвача “България ер” АД. Тя бе призована като свидетел в Комисията за защита от дискриминация по дело, образувано след жалба на четирима нейни колеги.

Атанас Енгьозов, Иво Захариев, Елка Русева и Искра Велинова, стюарди и стюардеси в “България ер”, се оплакват, че са станали жертва на дискриминация по възрастов признак. Били спирани от полети. Не им е предложена и преквалификация на новия самолет “Еърбъс”.

Казусът всъщност се оказа доста сложен и Комисията за защита от дискриминация се въздържа от бързи заключения.

Заседанието започна в 12,30 ч, а председателката на V специализиран състав Анели Чобанова даде десетина минути толеранс на спорещите страни да се запознаят с доклада на юриста проф. Благой Видин по случая.

Скандалът в авиокомпанията тръгва от новите самолети “Еърбъс”. Ръководството решило да преквалифицира за работа на тях само младите си кадри. И така на практика отрязало всички останали. А в същото време напливът за обучение бил голям, тъй като еърбъсите изпълнявали дълги полети. А командировъчните на кабинния състав не са на брой полети, а се заплащат почасово. На другия тип самолети на авиокомпанията “Боинг 737” нямало работа – летели на по-къси разстояния и по-рядко.

Всички свидетели, посочени от жалбоподателите (възрастта на четиримата е 47-50 г.) потвърдиха, че кадровата политика в “България ер” има дискриминационен характер, разграничаващ хората по години.

Няма такова нещо, защитаваха тезата си пък представителите на работодателите. Дима Николова, началник на “Вътрешнополетно обслужване” в авиокоманията, заяви, че никой от подалите сигнала в комисията не е дискриминиран. Двамата стюарди са напуснали, като са приели предложението на работодателя по чл. 331 от Кодекса на труда и са получили 4 заплати обезщетение. Елка Русева се пенсионирала поради навършване на 47 г. за първа категория труд. Колежката й Искра Велинова напуснала по взаимно съгласие. На някои била предложена след това сезонна работа. Делото бе отложено за 15 юни.

В Щатите работи 82-годишен

В САЩ няма горна граница на възрастта за стюарди и стюардеси. Най-възрастният член на кабинния състав отвъд океана, който все още се труди, е на 82 години. Става дума за Боб Риърдън, който работи в “Нортуест ейрлайнс”.

Друга американска компания – “Континентъл”, се гордее със 74-годишната Норма Хийп. Най-възрастната стюардеса в “Американ ейрлайнс” се нарича Барбра Бекет. На 70 г. тя обслужва 5 полета месечно по линиите Маями-Лондон и Маями-Буенос Айрес.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти