10 Начина за детоксикация на тялото

69
Добави коментар
algae
algae

Детоксикацията се практикува през вековете от много и различни култури по света.  Чрез нея тялото се прочиства отвътре. Чрез изкарването на токсините и правилно хранене, детоксикацията може да ви помогне да се защитите от различни болести и да възобновите способността си за поддържане на оптимално здраве.

Как работи детокса?

Напрактика това означава изчистване на кръвта. Постига се чрез отстраняването на примесите от кръвта в черния дроб, където токсините биват елиминирани. Тялото ни отстранява токсини и чрез бъбреците, червата, белите дробове, лимфата и кожата. Когато организма ни е слаб и изтущен токсините и примесите не се филтрират правилно и всяка клетка в тялото се нарушава.

Как разбираме дали имаме нужда от детоксикация?

Хубаво е човек да се подлага на детоксикация поне веднъж годишно. Не е препоръчително да се прави детокс единствено при кърмачки, малки деца и пациенти с хронични дегенеративни заболявания, рак или туберколоза.

В днешно време сме заобиколени с токсини повече от всякога и е критично да си правим детоксикация. Препоръчителна е при симптоми на необяснима умора, мудност, раздразнителна кожа, алергии, инфекции , торбички под очите, раздразнителен стомах, менструални болки или умствени смущения.

От къде да започнем?

Като начало е добре да спрете алкохола, кафето, цигарите, рафинираната захар и наситени мазнини. Всяко от тези реагира като токсин в тялото и възпрепятства възстановителния му процес. Добре да намалите максимално използването на химико-базирани почистващи препарати и продукти за красота (шампоани, почистващи лосиони, дезодоранти и пасти за зъби) и да ги замените с други такива без химикали (прочетете за козметиката  без парабени тук,  тук и тук ).

Друга пречка за доброто здраве е стреса. Той кара тялото да освобождава стресхормони. Тези хормони осигуряват известна доза адреналин, но в големи количества те създават токсини и забавят детоксикиращите ензими в черния дроб. Йогата и медитацията са прости и ефективни начини за освобождаване от стреса.

10 начина за детоксикация на тялото

1.    Яжте храни богати на фирбри, включително кафяв ориз и домашно отгледани пресни плодове и зеленчуци.  Цвекло, репички, ябълки, зеле, броколи, спирулина, хлорела, и морски водорасли са отлични детоксикиращи храни.

2.    Прочиствайте и защитавайте черния дроб чрез приемането на билки като корен от глухарче, бял тръм и зелен чай.

3.    Приемайте витамин C. Той помага на тялото да произвежда глутатион, вещество което помага на черния дроб да изкара токсините.

4.    Пийте поне по 2 литра вода на ден.

5.    Дишайте дълбоко за да може кислорода да циркулира по-пълноценно в тялото.

6.    Избягвайте стресови ситуации и наблегнете на позитивните емоции.

7.    Практикувайте хидротерапия като взимате горещ душ за 5 минути, последван от 30 секунди студена вода. Направете това 3 пъти след което си легнете за 30 минути.

8.    Ходете на сауна. Потта елимининира отпадъците и токсините .

9.    Масажирайте кожата си със специални четки за да изкрате токсините през порите. Може да намерите такива в магазините за натурални продукти.

10.   Най-подходящия начин за детокс са упражненията. Йогата и скачането на въже са добри начини. Един час на ден е достатъчен.