Синдромът на мрежовика

3
Добави коментар

Искам да ви разкажа една история… Двама души отиват на кафе. Единият е мрежовик. И ето какво си мисли той: „Каква чудесна възможност да споделя за своята невероятна компания. Сигурен съм, че ако дам цялата информация, обясня съставките на продуктите и цялата бонус схема, човекът ще бъде супер въодушевен. Не мога да не споделя нещо толкова прекрасно.”

Когато идва моментът и мрежовика е запитан с какво се занимава, той отваря уста и…  не я затваря до края.

„Моята компания… моята бонус схема… моите продукти… хубавото е в това, че…”

И какво се случва? В главата на обикновения човечец, който въобще не знае от къде му е дошло всичко това, започва да мига една голяма червена лампа, алармираща: „Търговец, търговец, изчезвай на секундата!” Той се обляга назад, скръства ръце и съжалява сто пъти защо ли му е трябвало да пита?!

Позната ли ви е тази история? Е, на мен ми се е случвало многократно да съжалявам, че съм питала. И честно казано ми омръзна да слушам всеки път едно и също…

Нека помислим – до какви резултати води всичко? Хората повече не искат да пият кафе с вас, не искат да ви чуят?!

Много ми харесва това, което казва Том Шрайтър: Аматьорите убеждават, а професионалистите подбират!

Искате да бъдете професионалисти?

Първата крачка е да вземете решение!

След това – да развиете умението да слушате. Когато слушате и задавате правилните въпроси, вие сами ще разберете в какво положение е човека, има ли нужда от допълнителен доход, има ли желание да инвестира време и усилие, за да развива бизнес, иска ли да отслабне или има друг здравословен проблем… Просто СЛУШАЙТЕ и ПИТАЙТЕ! Защото имайки очаквания, те се усещат и издигат бариери в комуникацията между хората. Това със сигурност съм установила в личния си опит.

Нека разгледаме още една ситуация. Отново среща на кафе. Мрежовикът идва с решението да ви разкаже за неговата „уникална възможност”, а вие вече си имате компания и не искате да слушате. Въпреки това той държи да ви обясни всички подробности и колко много пари ще изкарате, ако се включите. Как се справяте?

Много лесно – може да изчакате паузата и да кажете следното:”Много те моля да преустановим темата за твоята компания, защото не съм потенциален сътрудник. Аз си имам компания с 5 стълба, щастлива съм в нея. Нека това бъде ясно!”

И след това задавате въпрос – може да попитате от колко време се занимава с мрежов маркетинг, какво е научил през това време за бизнеса, хората, взаимоотношенията, с какви добри и лоши практики се е сблъсквал, а може и напълно да смените темата за разговор. Все пак, който задава въпроси, той определя посоката!  

Знам как много хора са били учени, че всеки е потенциален сътрудник и трябва да се разкаже на всеки за „възможността”, но ако това не е довело до очакваните резултати, дали е добра практика?

Много се надявам, че вие не сте заразен с този ужасен „синдром”. В такъв случай, ще ми бъде приятно да се запознаем:)

Радост Димитрова