Св. Св. Кирил и Методий

3
Добави коментар

Днес 11 май православната църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската азбука и писменост.
Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методи датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век.

Двамата братя са родени в Солун, разказва житието им, в семейството на Лъв и Мария. Като знатни и заможни славяни, те осигурили на децата си отлично образование. По-малкият Кирил, който проявявал необикновени дарби, имал щастието да попадне в прочутата Магнаурска школа. Заради изключителния си талант, получил прозвището Философ. Липсата на всякаква суета у Кирил го накарала да напусне Цариград и да отиде при своя брат Методий в манастира на Олимп. Там двамата братя, в пост и молитва, сътворили азбука на славянския език и превели свещените книги на християнството на разбираем за славяните език. След това двамата разпространили славянската писменост сред народите.
През 863 г. те отиват в Моравия и остават 3 години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията.
Най-голямото предизвикателство пред двамата обаче било пътуването им до Рим, където братята трябвало да защитят делото си лично пред папата. В Рим Кирил Философ тежко заболял, подстригал се за монах и след 50 дни починал (14 февруари 869 г.). След смъртта му Методий отишъл в Панония, където бил за неин епископ. До края на живота си Методий денем проповядвал за истинността и смисъла на това, което създали с Кирил, а нощем превеждал свещените книги от гръцки на славянски.

Кирил и Методий превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги: т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник (молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника. С това полагат основите на старобългарския литературен език.

Делото на Кирил и Методий е съхранено и продължено от техните ученици – Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В края на 9-и век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното Средновековие 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.
Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата братя, докато 24 май се отбелязва като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На 11 май – Св. Св. Кирил и Методий празнуват:
Кирил, Методий, Методи

Честит Имен Ден на всички празнуващи!

Етикети/Тагове: Български празници и традиции