Перник на 21-во място по население

2
Добави коментар

Днес бяха представени окончателните данни от преброяването през тази година. То е 17-тото, което се провежда в България. Пернишка област  е на 21-во място в страната по брой жители – в региона живеят 133 530 души. Данните бяха съобщени от директорът на Териториалното статистическо бюро Валентина Стоянова и областният управител Иво Петров.

 Само за последните 10 години населението в пернишко се е стопило с 13 699 човека. Основните причини за това са отрицателният прираст и вътрешната миграция, което означава, че починалите са повече от родените и че много хора са отишли да живеят другаде.

 В 6 села на територията на региона живеят по-малко от 5 човека. Само в три пък се е увеличил броя на жителите през последното десетилетие. Това са Голямо Бучино, Рударци и Драгичево.

Най-негативната констатация за региона е това, че тук живеят най-малко деца. Перник и Габрово са на челно място по малкия брой деца под 18 годишна възраст. От общо 171 населени места в областта, в 63 въобще няма подрастващи. В същото време региона заема 7-мо място в страната по брой на хората над 64 години. Най-застаряваща е ковачевска община, в която старците са 47% от населението.

 Друга интересна тенденция за региона е това, че броят на хората с висше образование се е учеличил с близо 4% за последните 10 години. Сега висшистите са 14% от цялото население в региона. Нисък е процентът на неграмотните. В Пернишко те са само 656 лица, които са 0,5% от общото население. За сравнение- в столицата неграмотните са 0,4%.