Полезни билки за здрави бъбреци

129
Добави коментар

Полезни билки за здрави бъбреци

„Лечебните свойства на растенията са известни на човечеството от дълбока древност. Тинктурите, запарките, настойките и др. лекарствени средства, получени от билки, са били основни лекарствени средства до бурното развитие на медицината и фармацията през последния век и широкото навлизане в практиката на готовите лекарствени форми. Навлизането на все по-нови и ефективни медикаменти измести на заден план използването на билките, което в редица случаи може да допълни ефекта на утвърдените терапевтични схеми, а понякога и да замести прилагането на някои готови лекарствени продукти. Един от основните пътища за извеждане от организма на отпадните продукти е през бъбреците, което ги прави особено уязвими към негативните ефекти, вкл. и на метаболитите на приетите медикаменти.”

Така започва книгата „Бъбреци, билки, диети” на изтъкнатия д-р Радослав Попов. Авторът обаче подчертава, че „възможностите на билколечението не трябва да се надценяват и да се счита, че те са първо средство на избор. Трябва също така да се отбележи, че някои лечебни растения или части от тях, приготвени неправилно или използвани в неподходящи дози, имат токсичен и дори опасен за живота ефект.” По тази причина, имайки предвид основният принцип в медицината преди всичко да не се навреди, Попов обръща внимание единствено на билките, които не са опасни за здравето, дори и приложени във високи дози. Областта на разпространение на много от лекарствените растения се намира в далечни географски региони, което затруднява използването им у нас и по тези причини са посочени единствено тези, които е възможно лесно да се открият на територията на България.

При редица бъбречни заболявания, като например имунните нефропатии, диабетната нефропатия и др., билковите средства имат твърде ограничен ефект и не биха могли да бъдат алтернатива на медикаментозното лечение, но в други случаи използването на лечебни растения и дори самостоятелното им приложение би могло да има положителен ефект. По тази причина в „Бъбреци, билки, диети” не са отразени евентуалните помощни терапевтични ефекти на билковите средства при някои често срещани и сериозни заболявания на отделителната система, но има фокус върху подходящата диета, която може да има благоприятно влияние върху хода на заболяването и да съдейства в значителна степен за удължаване на живота или укрепване на здравето на пациента. Посочени са методи срещу наднорменото тегло, примери за подходящи менюта, методи за рационално и балансирано хранене, съобразено с енергийните нужди на организма. В последните години трудно може да се открият аптеки, в които може да се приготвят лекарствени продукти от растителен произход. Затова авторът отбелязва някои методи за приготвяне на лекарствени форми от билки, които лесно биха могли да се приготвят и в домашни условия.

Попов завършва с отличие Софийския медицински университет през 1982 г. Придобива специалности по вътрешни болести и нефрология, защитава дисертация на тема „Ранна диагноза и лечение на лупусната нефропатия“ през 1994 г. Специализира в Германия и Швеция по въпросите на диагнозата и лечението на имунните и автоимунни нефропатии и бъбречната трансплантация. Освен това той е дългогодишен преподавател в Софийския медицински университет, автор е на редица научни статии и доклади в областта на диагнозата и лечението на заболяванията на отделителната система, а книгата му „Бъбреци, билки, диети” може да бъде поръчана директно от сайта на ИК „Изток-Запад”.

Коментари