Зъбките на моето бебе

16
Добави коментар
beboran
beboran

Никненето на зъби може да се окаже дълъг и мъчителен етап от израстването на вашето бебе. На практика преходът от беззъбата усмивка до пълната със зъбки уста може да отнеме на вашето бебе първите три години!

В тази публикация ще ви запознаем с това кога трябва да очаквате първото зъбче, дали никненето на зъби е болезнено за вашето бебе и как може да улесните „зъбоникненето“

Кога моето бебе ще има своя първи зъб?

При повечето бебета първият зъб се появява около шестия месец. Напълно е възможно обаче, първият зъб на вашето бебе да поникне в един доста по-широк интервал – между третия месец и първият му рожден ден!

Последните зъби на вашето бебе (това са вторите кътници), които са разположени най-навътре по венците и са четири на брой (два отгоре и два отдолу) би трябвало да се появат около втория рожден ден на детето ви. Така то ще разполага с пълния комплект от 20 млечни зъбки!

Болезнено ли е никненето на зъбки за моето бебе?

Да, за съжаление! Появата на първият зъб на вашето дете няма да е забавно както за него, така и за вас! Вашето бебе може да изпитва болки и да се лигави обилно между един и два месеца преди появата на първия му зъб! Това от своя страна означава доста безсънни нощи да вас и вашия партньор.

Възможно е през този период бебето ви да започне да хапе, но не поради яд или враждебност, а просто защото иска да си почеше венците. Дайте му подходящо чесало за зъбки, за да спасите себе си, околните, както и мебелите в къщи!

Най-вероятно венците на бебето ви ще се зачервят и подуят малко преди бебето да извади зъб. Възможно е да вдигне температура и дори да получи диария. Важно е да се консултирате с педиатъра, за да успеете да определите дали тези признаци са резулат именно от никненето на зъби. Ако това е така е важно да знаете, че това не е заболяване, просто организма на вашето бебе реагира на процеса.

За някои бебета никненето на зъби е много по-безболезнено и ако имате късмет възможно е вашето дете да е едно от тях.

Непременно отбележете изникването на първия зъб – това е един от моментите, които задължително трябва да включите в дневника на вашето бебе! В повечето случаи, след първия зъб се появяват и следващите няколко и процеса става не толкова болезнен. Когато дойде ред на кучешките и кътниците, отново се заредете с търпение и разбиране към вашето бебе, защото най-вероятно отново ще го боли повече!

Как да помогна на бебето ми, докато му никнат зъбки?

Вие няма как да ускорите никненето на зъби при вашето бебе, но може да направите много за да облекчите болките му:

Дайте на бебето си нещо хладно, което да дъвчи. Например може да поставите за малко чесалото му за зъби в хладилника и след това да му го дадете;
Ако бебето ви е на възраст след четвъртия месец, може да намажете венците му с подходящ гел за облекчаване на болките;
Ако бебето ви изпитва прекалено силни болки от никненето на зъби, трябва да се консултирате с педиатъра за подходящо болкоуспокояващо.

Ако бебето ви има температура, обезателно се консултирайте с педиатъра, за да прецени дали причината е само никненето на зъби!

Как да се грижа за зъбките на моето бебе?

След като вече имате няколко зъба, вие трябва да помислите над това как да миете зъбките на бебето си.

След като вашето бебе вече има зъби не го оставяйте вечер с бутилка мляко за заспиване, защото това е предпоставка за кариес.

Консултирайте се с вашия зъболекар за даването на флуорид на вашето дете. Това може да предпазите зъбите от кариес, но е изключително важно да се спазва точната пропорция, защото предозирането с флуорид може да доведе до нарушаване на процеса на израстване на зъби!

Направете миенето на зъби забавна част от подготовката за сън. Ако бебето ви не хареса вкуса на пастата за зъби, изберете друга. Обезателно използвайте паста за зъби подходяща за възрастта на вашето бебе.

Моето бебе е вече на 10 месеца и все още няма и помен от зъб. Трябва ли да се притеснявам?

Много бебета са без нито един зъб на своя първи рожден ден, така че няма защо да се притеснявате! Имайте предвид, че времето, когато се появяват първите зъби е наследствено, т.е. ако при вас или вашия партньор зъбите са изникнали рано, така ще бъде и при вашето бебе и обратно – ако при някой от вас двамата никненето на зъби се е забавило, е нормално това да се случи и с вашето дете.

Ако по време на никненето на зъби ви се струва, че бебето ви изпитва много силна болка и плаче непрекъснато, консултирайте се с педиатъра. Никненето на зъби е болезнено, но не е нормално да се превръща в кошмар за вас или вашето бебе.

Колко време моето бебе ще бъде с млечните си зъбки?

Няколко години! Вашето бебе ще продължи да ползва млечните си зъби, докато постоянните му зъби не започнат да поникват. Това обикновено се случва след шестата година.

Както сами може да се уверите, никненето на зъбки е дълъг и понякога болезнен процес за вашето бебе! Бъде до него и извървете заедно този път! Не забравяйте да документирате всеки един значим момент в дневника на вашето бебе!

Ако тази публикация ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне по-долу. Благодарим ви!