Исус наистина идва скоро, но колцина разбират правилно тези думи!

2
Добави коментар
Kashmira
Kashmira

Исус наистина идва скоро, но колцина разбират правилно  тези думи!

Деяния 1:9. И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им.

10. И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях,

11. които и рекоха: Галилеяни, защо стоите та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето.

Преди близо 2000 години любимият ученик на Спасителя беше отведен и заточен на остров Патмос. Там, в най-безнадеждното място на света, където нямаше изгледи за свобода и всички молитви сякаш се заглушаваха от стенанията на заточениците, последният жив апостол получи видения, които под влиянието на Светия Дух записа като Откровение. Ако имах намерението да преразказвам или обяснявам цялото произведение, щеше да излезе един обикновен разказ или коментар. Мнозина са постъпвали по този начин и тълкуванията са толкова много на брой, че едва ли биха могли да се преброят. Въпреки обясненията и предположенията обаче, един много важен въпрос е постоянно център на дискусиите на вярващите. Той служи за “укрепване” на спокойствието на невярващите във Второто пришествие. Като използват част от  най-важния стих в Откровение:

Откр. 22: 12. Ето, ида скоро…,

атеистите заявяват: „Можете да си чакате колкото искате…така, както през 1844 г.“

Ако се разглеждат само тези думи, наистина нещо сякаш не е наред. 1900 години вярващите се надяват да са сред посрещащите Месия, а вековете отлитат един след друг и изгледи за изпълнение на това събитие не се виждат на хоризонта. Още през първото столетие християните си мислеха, че Господ ще Се върне докато е живо тяхното поколение. Наложи се чрез апостол Павел Бог да каже:

2 Сол. 2:1. А колкото за пришествието на нашия Господ Исус Христос и нашето събиране при Него молим ви, братя,

2. да не се поклащате лесно от здравия разсъдък, нито да се смущавате било от дух, било от слово, или от послание, уж от нас изпратено, като че ли вече е настанал денят на Господа.

3. Никой да не ви измами по никой начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта…

Преди Второто пришествие – човекът на греха

И ако през първото хилядолетие очакването на Второто пришествие беше позабравено, след появата на Реформацията и особено след края на XVIII век това събитие стана притегателен център за всички християни. Но след 1844 г. очакването на Христос значително намаля, за да се повдигне този “въпрос” в наши дни. Сега не само християните очакват Исус, но и други религии очакват  някакъв месия: Буда, Майтрея или някой друг. Но тъй като според  мнозинството  Господ бе “излъгал” и не беше дошъл когато Го очакваха, голяма част от християните сега приемат скептично Неговото Второ пришествие. Други пък вярват, че е дошъл или ще дойде тайно. Най-сигурната вест – тази от Библията, която ни дава надежда, че злото ще бъде унищожено и Исус ще ни вземе в Своето присъствие, изглежда  най-несигурна в хорските очи, поради което често бива подлагана на критики и подигравки. Обикновено се посочват думите “Ето, ида скоро!” , а след това идват въпросите: “Е, това е казано преди 2000 години. Ако това е “скоро”…Или се намеква за 1844 г., като следват подигравки за напразното тогавашно чакане на адвентистите, след което следва коментарът: “Колко десетилетия изминаха оттогава? Явно “идването скоро” може да продължи още няколко хилядолетия! Вие можете още доста да почакате!” Подобна “пледоария” обикновено завършва с победоносен смях и нейният автор се изпъчва гордо, вярвайки, че Исус няма да дойде и да потърси отговорност за подигравките и неверието. За съжаление отговорът, който адвентистите дават, рядко може да обясни “забавянето”. Обикновено се посочват думите на апостол Петър:

2 Петр. 3:9. Господ не забавя това, което е обещал, според както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.

И все пак с това не се доказва на практика нищо. Защо? Защото Бог е търпял от възнесението на Исус 2000 години и може да продължи да го прави още толкова, или още 2 000 000 столетия…Но дали обяснението е вярно и точно, или има нещо друго, което ни е убягвало?

И така, нека разгледаме думите “Ето, ида скоро!” и къде се намират.  Може би там ще намерим отговора. Оказва се, че те са на три места в книгата Откровение. Затова нека разгледаме всяко от тях.

Първото място е в Писмото до Филаделфия. Господ казва:

Откр. 3:10. Понеже си опазил Моята заповед да търпиш, то Аз ще опазя тебе от времето на изпитанието, което ще дойде върху цялата вселена да изпита ония, които живеят по земята.

11. [Ето] ида скоро; дръж здраво това, което имаш, за да ти не отнеме никой венеца.

Филаделфия беше освободена от това, което предстои

“Аз ще опазя теб от времето на изпитанието”. Т.е. ти няма да преживееш трудностите и скърбите на това време, което ще бъде изключително тежко. Ще ти бъде спестено. (С други думи, това време няма да е в този период!). Господ продължава: “Ето, ида скоро!” Какво означава това? След като Филаделфия няма да изпита времето на трудностите, които ще постигнат целия свят, значи Второто пришествие няма да е през този период. Идването ще е по време на следващата църква и Господ казва, че това “ще стане скоро за тебе, защото ще е в следващия, седмия период”. За мнозина това може да са доста години, но ако са минали вече 6/7 (шест от седемте периода), то е естествено, че остава една малка част от събитията. Това “скоро” от подобна позиция не изглежда никак продължително.

Нека сега видим втория момент, в който Господ казва думите “Ето, ида скоро!”. В Откровение 21 гл. и началото на 22, Бог представя на Йоан Новата земя и Новия Ерусалим. Апостолът вижда красотата на бъдещия безгрешен свят и прекрасната обстановка, в която живеят спасените. След това Йоан чува:

Откр.22:6. И рече ми: Тия думи са верни и истинни; и Господ Бог на пророческите духове, прати ангела Си да покаже на Неговите слуги това, което трябва скоро да стане.

Скоро? За кое време става дума? Не за първи век, не и за деветнадесети век, а за времето, когато думата “скоро” и цялото пророчество бъде схванато! От момента на разбирането на думите “Ето, ида скоро!“ До Второто пришествие времето ще е наистина малко! И Господ Исус Христос потвърждава това със следващия седми стих:

Откр. 22: 7. И, ето, ида скоро. Блажен, който пази думите на написаното в тая книга пророчество.

Може ли да е блажен този, който е живял през първи век поради това, че е пазил думите на пророчеството? Не. А през Средновековието? Не. Тези думи се отнасят само за живеещите в последните дни. Те ще са блажени, ако пазят думите, защото ще уповават само на Исус и на обещанието Му, че няма да ги забрави и ще дойде скоро след като пророчеството бъде напълно разбрано!

Но нека видим и най-ясния стих, даващ категорично представа за думите “Ето, ида скоро”.

Господ Исус Христос за трети път казва:

Откр. 22:12. Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му.

Но предишният стих е изключително важен:

Откр. 22:11. Който върши неправда, нека върши и за напред неправда; и който е нечист, нека бъде и за напред нечист; и праведният нека върши и за напред правда, и светият нека бъде и за напред свет.

Второто пришествие  ще е скоро след Съда, а не по принцип

Това са думите, с които нашият Ходатай ще приключи последното съдебно заседание на Небесния съд. Решението е вече взето и вечната участ на всеки е определена. И точно тогава Господ произнася за последен път думите “Ето, ида скоро!” Какво означават те? Че Исус ще дойде скоро след завършването на Небесния съд, а не “скоро” по принцип. Тази дума е използвана в смисъл на разстояние от приключването на Съда. Христос казва: „Аз няма да Се бавя. Нямам търпение да взема тези, които са се поверили на мене и са Ми били верни. Щом приключи последното заседание, Аз ще тръгна за Земята! Скоро след него ще Ме видите и Аз ще ви видя и…“

Йоан 14:3. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, тъй щото гдето съм Аз да бъдете и вие.

Откр. 22:12… и у Мене е наградата, която давам, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му.

Ето какво означават думите “Ето, ида скоро!”

Господ Исус Христос не казва, че ще дойде скоро след написването на Откровение. Не казва, че ще Се завърне скоро и по което и да е произволно време, а обещава, че малко след като приключи Небесният съд Той ще

1 Сол. 4:16…ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба…

Той ни обича извънредно много и никога не е лъгал. Неразбирането на този стих е отчаяло много хора и мнозина са се отказали от вярата си. Но нека всеки да се укрепи! Стихът е верен; Господ е верен; и Бог е верен! Исус наистина идва скоро и нека никой не се чуди, че е чакал 30, 40 или 50 години, без второто пришествие да е настъпило. Причината за това е била в нас, защото не са ни станали ясни Христовите думи!

Сега Се води Небесен съд и по събитията, които стават, можем  да сме сигурни, че последното заседание е към края си. А след това…След това ще се изпълнят думите:

“Ето, ида скоро!”

Ела, Господи Исусе! Амин!