Българите са непоправими романтици

7
Добави коментар
vaksen1
vaksen1

Синдикатите подписаха колективния трудов договор и влаковете отново потеглиха. Стачката в БДЖ  утихна. Засега.

Междувременно ПР1България провери обществените нагласи за един евентуален бъдещ фалит на железницата. Както обикновено бе приложена Асоциологическа НЕпредставителна анкета, в която гласуваха посетителите на сайта.

Оказа се, че над една четвърт от всички гласували се готвят да си купуват локомотиви, вагони и прочие подвижен състав по време на очертаващата се приватизация на холдинга. Водещ мотив при по-възрастните са спомените от пътуванията им с „Диана експрес” към ведомствените бунгала край морето, както и онзи незаличим аромат на застояла наденица, мастика и  газьол, който придобиваха всички посетители на РСВ (Ресторанти и спални вагони), независимо от продължителността на престоя си във вагон-ресторанта.

Младите респонденти пък възнамеряват да се сдобият с влакова композиция за един лев, да я ремонтират с помощта на семейството и приятелите си и да започнат малък, но печеливш бизнес.

И едните, и другите обаче гледат на бъдещата приватизация през призмата на голата… романтика. Евтините бунгала край селските плажове отдавна ги няма. Няма ги и наивните, но български естрадни песни, които огласяха хълмовете с изглед към морската шир. На тяхно място се извисяват страховитите зъбери на мутробарока. Мутроархитектурата се озвучава от мутрочалга и единственият възможен аксесоар за постигане на пълната хармония е мутроджипът. На нашите крайморски паркинги винаги ще се намери място за един 30-тонен мутроджип 16 х 16, но паркирането на скромно локомотивче с четири колелца е мисия невъзможна.

Още по-трудна би била мисията на жадните за бизнес-реализация младежи. Недостатъчният им житейски опит е най-вероятната причина да не оценяват факта, че през последния четвърт век у нас няма нито една нормална приватизационна сделка. Ако си представим обаче, че този път ще е различно и някои от тях ще успеят да придобият мечтаното колесно возило, те със сигурност ще се натъкнат на Националната компания „Железопътна инфраструктура”, която само чака благоприятна възможност да им обели и последния слой боя с лицензионни такси и плащания за преминаване, престой, ръководство на движението, обслужване на тунелите, мостовете, пероните, зелените площи в межугаровите пространства и т.н.

Не по-малко безпочвен е оптимизмът и на най-голямата група (35%), която търси решение на транспортните си кахъри като спестява пари, за да си купи кон. През последните седмици покрай стачката на зърнопроизводителите излезе наяве простата истина, че лъвският пай от производството на фуражи е в ръцете на шепа хора, които пък ги изнасят в чужбина. Временно решение би могло да се намери, ако конете преминат на диета от хляб, банички, вегетариански пици и фурнети, но тя би довела до неконтролирано поскъпване на насъщния, дори и всички българи да се откажат от консумацията на хлебни изделия.

На пръв поглед евентуалният фалит на БДЖ не би трябвало да е проблем за 20% от населението. Всеки пети от анкетираните е декларирал, че в бъдеще ще разчита на своя ретроавтомобил. Зачестилите напоследък автопалежи в София и в други градове обаче сериозно разколебават и техните романтични планове за панорамно пътуване под безоблачно небе в живописни местности. Работата е там, че българските застрахователи не застраховат такива превозни средства срещу кражба или повреда и по този начин поставят гордите им собственици пред дилемата да треперят при всеки вой на сирените, или да станат клиенти на някой платен паркинг, където месечната такса ще бъде по-висока от цената на любимата им лека кола. Увлечението по предмети с археологическа стойност си има цена, а каква цена ще плати този сегмент от анкетираните, е въпрос, оставащ недоизяснен в настоящото Асоциологическо изследване на общественото мнение.

Обезпокоително нисък (10,5%) е делът на физически активните граждани. Радостно е, че те са намерили здравословно решение на транспортния си проблем, като са си купили ролкови кънки. Дребни трудности за тях биха могли да предизвикат очакваните обилни снеговалежи, обичайните проливни дъждове през пролетта и летните жеги, но във все по-здравите им тела очевидно се крие и здрав дух, който допълнително ще заздравее с новата им транспортна практика.

Добрата новина за автомобилните превозвачи е, че ако БДЖ фалират, броят на техните пътници ще се увеличи с цели 8%. Лошата е, че приходите им няма да нараснат, понеже новите пътници са твърдо решени да пътуват нелегално в багажните отделения на автобусите. За сметка на това вече са забелязва осезателно оживление в производството и търговията с маскировъчно облекло. Пазарен хит станаха маскировъчен костюм „Куфар К1 с подсилени колелца” и спортната му версия – маскировъчен костюм „Спортен сак СС1 с дълги дръжки”.

Запознати твърдят, че сериозен инвеститорски интерес към новото изделие проявява крупен инвеститор от Северна Европа. Източници на ПР1България споменават под сурдинка неговото име  – Санта Клаус.

И понеже екипът на сайта е противник на полуистините и слуховете, заченати с шепот, ние гласно ви пожелаваме ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

КРИЗАТА НЕ Е ЗА ВСЕКИ!