Ечемик на окото

13
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Ечемик на окото
13.02.2012 • от Цвети Тошева28669 прегледа 0 коментара

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Вижте още

Червено, оранжево, жълто? Детето ти не прави разлика между тях и постоянно бърка имената им.

Поради незрялата им имунна система, много деца страдат от ечемик на окото – безобидно, но болезнено гнойно възпаление на мастните или потни жлези, разположени по ръба на клепача, което се проявява под формата на подутина със жълтеникаво-червен цвят.

За щастие, ечемикът на окото е по-скоро отблъскващ на вид, отколкото опасен за здравето или зрението на малчугана.

Ечемик на окото е най-често срещаната инфекция на клепача. И ако при едни тя може да се прояви само 1 – 2 пъти през живота, при други се наблюдава като хронично явление. Преминава бавно, с много сърбеж и дразнене, очите стават чувствителни към светлината и много зачервени. Добрата новина е, че ечемикът на окото не е заразен и не е симптом за друго сериозно заболяване.

Причини за образуване на ечемик на окото

Ечемик на окото най-възниква в резултат от остра бактериална инфекция (обикновено причинена от бактерията стафилококи) на жлезите на клепача, от запушване на тези жлези, от замърсяване или от възпален фоликул в основата на миглите. Понякога ечемик на окото може да се развие от неподходящ грим, от споделяне на декоративна козметика с друг човек и от прекалено много стрес в ежедневието.

В някои случаи процесът може да обхване целия клепач, да се разпространи към очната ябълка, както и към слъзните жлези и слъзните сакове. А в зависимост от това в коя част на клепача се е проявило възпалението, се наблюдават два вида ечемик на окото:

Външен ечемик на окото – на ръба на клепача се появява болезнена червена подутина, която след няколко дни се превръща в гнойна торбичка. Обикновено процесът започва със заразяването на един фоликул и постепенно целият ръб на клепача се възпалява. Когато ечемикът на окото набъбва, той заразява и запушва околните жлези, което причинява болка и дискомфорт. Тогава се забелязва и оформянето на торбичката, която след известно време се отваря от самосебе си. С това болките спират и оплакванията отшумяват. Външният ечемик на окото обикновено се развива върху горния клепач, но е възможно да се случи и на долния. В някои случаи, когато имунната система контролира добре инфекциозния процес, ечемикът може да не се вижда и да не се развие във външна гнойна торбичка. Въпреки това пак е силно болезнен.
 

Вътрешен ечемик на окото – това е по-тежка форма на стафилококова инфекция и се проявява под повърхността, в средната част на клепача. Което го прави и по-болезнен от външния. Поради насъбралата се гной се образува белезникаво твърдо възелче, което поражда усещането за чуждо тяло в окото. За разлика от другия вид ечемик на окото, който се разпуква от самосебе си, този вероятно ще трябва да бъде подпомогнат от лекарска намеса. Лечението може да продължи с месеци.

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Още за: бактерии, възпаление, гной, ечемик на окото, жлези, зрение, инфекция, клепач, лечение, очи, симптоми