Най-странните природни валентинки

49
Добави коментар
Maravillosa
Maravillosa

Най-странните природни валентинки

13 февруари 2012 | 10:22

8299

Броени дни преди Свети Валентин, празника на влюбените британският вестник „Дейли телеграф“ припомня, че сърца или така наречените валентинки могат да се открият на най-неочаквани места в природата и прави класация на най-странните природни сърца.

На първо място е поставен малък необитаем остров в Хърватия. Сърцевидният остров се нарича Галесняк. Той има площ от 0.132 квадратни километра, плажова ивица, дълга 1,55 километра, два хълма, единият от които е висок 36 метра над морското равнище. Островът е частна собственост и на него има само диви растения и дървета, пише БТА.

За първи път формата му на сърце е била забелязана през 19 век от картографа на Наполеон Шарл-Франсоа Ботан-Бопре, който го включил в атлас на Далматското крайбрежие. През 2009 г. за формата на сърце на острова научиха много хора от целия свят благодарение на „Google Earth“. Множество са и молбите към собственика на острова да допуска влюбени да се женят на него.

На второ място е остров Тупай във Френска Полинезия. Гледана от въздуха островната част образува контур на сърце, по средата на което е морето.

На трето място е Сърцевидният риф, който е част от австралийския Голям бариерен риф.

На четвърто място е овощна градина с формата на сърце край село Хюиш в британското графство Уилтшър.

В челната петорка попада и островът с формата на сърце, покрито с гъста гора Валхензее в Германия.

Челната десетка се оформя от скала в морето с формата на сърце. Тя се намира пред Палмовия плаж в Превели на гръцкия остров Крит.

Две скали, свързани помежду си само на две места, така че празнината между тях да оформя сърце също попадат в класацията на седмо място. Тези скали и сърцето между тях са на западния бряг на остров Корсика.

На осмо място е дърво, чиято корона се е оформила като сърце. То е било заснето в английска провинция.

На девето място е Езерото на сърцето, което се намира в Олимпийския национален парк в щата Вашингтон.

На десето място е остров с мангрова гора в делтата на река Ваша-Бари в североизточната част на Бразилия.

Бдителни фотографи са забелязали още много сърцевидни острови в природата, като например остров в делтата на река Окаванго в Боствана или остров в езерото Клайне Мориц, в провинция Мекленбург-Западна Померания, в Германия.

Горичка в Дателн, в Рур и блатиста област в мангрова зона Нова Каледония също са с формата на сърце. Подобна форма имат пасбище в Германия и градина във Валтроп, в Германия.

Мимолетни сърцевидни форми са били забелязани на много места, като например айсберг с формата на сърце в Южния ледовити океан или кит белуга, произвеждащ балончета с формата на сърце във водния атракционен парк Полярна земя в Харбин, в Китай. Петно-сърце е документираното върху челото на кон, наречен Усмихнатото съкровище и собственост на конюшня в префектура Ивате, в Япония, или върху корема на кученце чихуауа, продавано в магазин за животни в префектура Одате, в Япония.

Сърце образуват насекомите от вида Pyrrhosoma nymphula, когато се чифтосват или лебеди и розови фламинга, когато доближат главите си една до друга. Сърце са образували и две калинки, пълзящи по два стръка трева, в момента когато те се накланят един към друг.

От космоса също са дошли кадри на космически сърца. Едно от тях е мъглявината Сърце, която е на 7500 светлинни години от съзвездието Касиопея.

През 1999 г. космическият апарат „Марс глобъл сървейър“, наблюдаващ Марс, прати от Червената планета яма с формата на сърце. В най-широката си част тя е 2.3 километра.

Етикети:

Св. Валентин,
14 февруари,
влюбени,
любов,
валентинки

86 харесват тази статия

4 не харесват