Рак на гърдата

12
Добави коментар
miglenka80
miglenka80

Рак на гърдата е диагноза, която много жени определят като най-страшния си кошмар. Ракът на гърдата е най-разпространеният вид рак при жените и е втората водеща причина за смъртността на всички жени по света.

Като всички видове рак, и ракът на гърдата е свързан с образуването на тумор в резултат на хаотично и неправилно делене на клетки, които с времето оформят злокачествено образувание.

Как се образува рак на гърдата?

Причинителят на рака е все още неизвестен на учените. Това е едно от най-големите предизвикателства на съвременната медицина. Най-вероятно ракът по различните части на човешкия организъм има различни причинители.

С времето се наблюдава известна връзка между някои събития в живота на жената и опасността от развитие на рак на гърдата. Един от най-важните фактори е дали жената има близки родственици, които са боледували от рак на гърдата. Генетичната предразположеност към заболяването е най-честата причина. Тук става въпрос за близки роднини – майка, баба, сестра.

Наблюдава се известна връзка между късното раждане и евентуалната опасност от развитие на заболяването. Обратно – жените, които са родили първото си дете около 20 годишна възраст са по-малко застрашени.

Жените, които не са кърмели или не са раждали също са в рискова група.

Много учени говорят за връзка между емоционалното състояние на жената и развитие на рак на гърдата, но все още няма категорични доказателства, че напрегнатият начин на живот може да предизвика рак на гърдата. Трябва обаче да сте наясно, че стресът отслабва имунната система на човек и го прави податлив на много заболявания.

Профилактика.

Всяка жена трябва редовно да следи състоянието на гърдите си. Това се извършва лесно в домашни условия. Застанете пред огледалото и внимателно огледайте гърдите си, дали има изменения по тях, дали едната от двете не е необичайно подута или не изпитвате дискомфорт. Обърнете внимание на състоянието на гърдите си, когато сте с вдигнати ръце и ръце на кръста. След това започнете внимателно да опипвате гърдите си, като обърнете специално внимание на областта към мишниците. Повторете същите движения в банята, след като сте насапунисали добре и обърнете внимание за нетипични образувания по гърдите.

Жените, които са минали 30, е добре всяка година да посещават мамолог на профилактичен преглед. Ракът на гърдата, като повечето заболявания, би могъл да бъде напълно лечим, ако бъде открит навреме. Системните прегледи значително намаляват риска от трагични последствия за пациентките.

Как се диагностицира рак на гърдата?

Имайте предвид, че тази диагноза не може да си я дадете сами. Ако забележите нещо нередно в гърдите си, първото нещо, което е трябва да направите е да отидете на преглед при мамолог. Бучка на гърдата не означава задължително рак на гърдата. Това може да е киста или мастно образувание, които да отстраните медикаментозно или след хирургическа намеса. Болка в гърдите или течност, излизаща от зърната също не са задължителен признак за болестта. Ракът на гърдата се диагностицира, след като ви бъде направена ехография, мамография и, след съмнение на лекарите, биопсия.

Как се лекува рак на гърдата?

Ходът на лечението на всяка пациентка е индивидуален. Правят се детайлни прегледи на болната, за да се установи нивото на определени хормони и ензими в организма, от които зависи развитието на тумора. Може да се предвиди с каква скорост той ще се развива и ще предизвика опасност за живота на жената. Установяването дали има евентуални метастази е задължително.

След като бъдат направени всички възможни изследвания, се преценява към какво лечение се пристъпва. Лечението може да включва следните манипулации:

Лумпектомия – операция, с която се премахва тумора и засегнатата тъкан наоколо.
Мастектомия – операция, с която се премахва цялата гърда.

Всяка десета жена в света се разболява от рак на гърдата. Открит навреме, ракът на гърдата може да бъде напълно лечим. Рискът да отлагаме прегледите не си струва. Преглеждайте се редовно и бъдете здрави!

7.01.2009/Деси Великова