Алое вера

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Алоето е известно отдавна с лечебните си свойства. Това, което може би не знаеш, е че съществуват повече от 400 вида, но само някои от тях са наистина полезни – това са най-вече видовете Алое вера и Алое барабденсис.

В последните десетилетия медицината напредна много. И въпреки това развитие, болестите са все така упо­рити. Ясно е, че отстраняването на признаците на едно заболяване не е достатъчно за пълното оздравяване. Именно тук се появява алоето за тези, които искат да поддържат организма си така, че той да им служи дълго, задържайки се в отлична кондиция. Това растение може да „се похвали” с огромно разнообразие от полезни вещества – според последни изслед­вания над 160. Ето някои от тях:

Аминокиселини – известни с противовъзпалителното си действие.

Ацеманан – веществото, с което може би алоето е най-прочуто. Влияе отлично на имунната систе­ма. Подобрява усвояването на хра­нителните вещества от организма и отделянето на белтъчните шлаки от чревния тракт. Подсилва тялото в борбата му срещу вируси, бактерии и паразити. Това е и един от еле­ментите, участващи в структурата на кожата, кръвоносните съдове, хрущялите и костите.

Ензими – повече от 15 вида. Действат като катализатори в организма, участват активно в обмяната на веществата.

Мастни киселини – някои от тях като холесгерола и кампестерола имат противовъзпалително дейст­вие. Затова алоето се употребява и при възпаления и повърхностни рани.

Лупеол – съединение на хлора със силно противовъзпалително действие.

Полипептиди – 23 вида в алое­то. Укрепват имунната система.

Салицилова киселина – по­нижава температурата и успокоява болката.

Витамини – главно от групата В. Подсилват имунитета и действат добре при възстановяване след пре­карани заболявания.

В прозрачния гел, който се извлича от месестите листа на алоето, има голямо количество вода, но там раз­бира се са и повечето ценни веще­ства. На пазара можеш да намериш много продукти, които съдържат алое – кремове, напитки, тинктури, гелове, пасти за зъби.

Здравен въпрос                   

В: При какви конкретни заболявания Алое вера има най-добър ефект?

О: В началото трябва отново да уточним, че Алое вера не е лекарство, а билка. Въпреки това, то наистина може да действа ефикасно там, където медикамен­тите понякога са безпомощни. Освен за заздравяване на рани Алое вера се използва още при пародонтоза, възпаления в устната кухина, екземи, астма, запек, стомашни киселини, акне, алергии, ревматизъм, висок холестерол. Освен това то действа като натурален антибиотик, детоксикира организма, подмладява ко­жата на лицето, повишава имунитета, понижава кръвното налягане, помага при лечението на хемороиди и дори при ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Алое вера успешно лекува акне

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.