Здравословни заблуди

55
Добави коментар

Здравословни заблуди

Здравословното хранене подобно на религията, секса и политиката е изключително богата на противоречия тема.  Вчерашните истина са заклеймени като днешни лъжи. Онова, което сме считали за полезно се оказва вредно. Информацията е навсякъде, но е толкова объркана и противоречива, че си оставаме неинформирани.

Без да претендирам, че ще подредя изцяло пъзела на информираността относно здравословното хранене, ще се опитам накратко да ви представя някои от най-големите заблуди в тази област:

Заблудата:Всички мазнини са вредни.
Истината: Вредни са наситените, рафинираните и хидрогенирани мазнини. Наситените мазнини (предимно от животински произход) са твърди на стайна температура. Заради високата си температура на топене, те остават твърди и в човешкото тяло, запушват артериите и стават причина за сърдечносъдови заболявания.

Още по-опасни заради канцерогенния си ефект са рафинираните и хидрогенраните растителни масла като слънчогледово олио и маргарин. Вредното им въздействие се усилва допълнително при нагряване на висока температура.

Но това не означава, че трябва да избягваме всички мазнини. Две трети от нашия мозък съдържа мазнини и ние се нуждаем от правилното количество и качество здравословни мазнини в храната си, за да поддържаме оптималната мозъчна функция.

Ненаситените мазнини и особено тези съдържащи есеннциални мастни кеселини от групата на омега-3 са изключително важни за човешкия организъм. Понеже тялото не може да ги синтезира само, трябва да му ги предоставяме чрез консумацията на студено пресовани растителна масла или мазна риба.

Заблудата: Ядките са калорични и от тях се напълнява.
Истината: Вярно е, но когато става въпрос за заводски печените, осолени и пакетирани ядки. Те обикновено съдържат твърде много сол и като всяка пакетирана храна могат да доведат до затлъстяване и други здравословни проблеми.

Суровите ядки на свой ред на мононесатурирани и полинесатурирани мазнини (полезните мазнини!), от които организмът се нуждае. Ядките могат да бъдат важна част от един здравословен режим на хранене, но е важно да не се прекалява с количеството им (не повече от 45 гр на ден) и да се консумират след няколко часово накисване във вода или леко запичане във фурната, за да се неутрализират инхибиторите, които затрудняват храносмилането.

Заблудата: Червеното месо е вредно за здравето
Истината: Истина е, че някои изследвания свързват консумацията на червени меса с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Това се дължи на завишеното съдържание на сатурирани мазнини в тези меса. Истината обаче е, че порция телешко или свинско филе съдържа  същото количество сатурирани мазнини, колкото и порция пилешки бутчета с кожа. Количеството сатурирани мазнини в пилешкото и пуешко месо е по-ниско от това в червените меса, но само ако го ядете без кожата!

Въпреки че сама по себе си консумацията на месо не е непременно нездравословна, е важно да се внимава с честота, количеството и качеството на консумираното месо. Подбирайте чисто месо, без мазнина и кожа и го сервирайте с голяма порция салата, за да улесните храносмилането.

Заблудата: По време на бременност жената трябва да яде за двама.
Истината: Истината е, че всяка жена се нуждае от различен брой калории в ежедневното си меню, съобразно собствения си организъм.  Бременността не е извинение за безогледно поглъщане на разточителни калорични лакомства и сладкиши, особено закупените от магазина и богати на рафинирани и хидрогенирани мазнини! По време на бременност е препоръчително дневният енергиен прием да се увеличи със 100 калории през първия триместър и с 300 калории през втория и третия. През този период е важно не толкова количеството на храната, а качеството й и нейния хранителен състав.

Заблудата: Ако пропускам едно хранене на ден, ще отслабна.
Истината: Тялото е фин механизъм, който работи по своите собствени правила. Когато пропуснете едно хранене, тялото ви превключва на режим гладуване и забавя метаболитните процеси, за да балансира енергията. Това обикновено води до приемане на повече храна при следващото ядене.  Често пъти пропускът на едно хранене и преяждане при следващото водят до по-висок  калориен прием от колкото ако човек се храни на няколко по-малки хранения, равномерно разпределени през деня. Препоръчително е дневният прием на храна да се разпределя на 3 основни и 2 междинни хранения като порциите да са малки като количество и балансирани като съдържание.

Магдалена Пашова
www.naturelita.com

Коментари