БРАДАВИЦА

2
Добави коментар
rusenez
rusenez

Когато кожата е дори и малко наранена, влажна и омекнала вируси може да проникнат в нея. В този участък кожата започва да расте в неправилна форма и така се появяват брадавиците.

Това може да стане при директен контакт със засегнат човек в плувен басейн, сауна, хотелска стая…

 

Брадавиците представляват  вроговени израствания върху кожата, които могат да се появят на всички места по тялото, но най вече по ръцете, стъпалата и лицето.

 

Брадавиците се предизвикват от около 50 вида вируси.

Различават се  вулгарни брадавици, островърхи брадавици /кокоши тръни/, молуски и кондиломи /полови брадавици/.

Вулгарните брадавици излизат най-често по горната страна на ръцете, пръстите, лицето, колената. Цветът им може да е кафеникав или телесен, освен това биват плоски или изпъкнали.

 

В повечето случаи брадавиците са козметичен проблем.

 

Понякога те сами изчезват . Брадавиците обаче могат да причинят и болка, което често се среща при кокошия трън на стъпалата. Тогава трябва да се премахне.

 

В аптеките се продават лепенки /пластири/, които съдържат активни вещества като силициева киселина или млечна киселина. Те се залепват директно върху брадавицата и тя омеква. След това лесно може да се отстрани. Третирането на брадавиците с такива лепенки може да продължи и 2 месеца. След всяко третиране ръцете трябва да се измиват много старателно, за да не се пренесе заразата върху други части на тялото.

 

Съвременната медицина лекува брадавиците чрез замразяване с течен азот, по хирургичен път  или с мазила.. Не изрязвайте брадавицата сами, защото може да се инфектира.

 

Брадавици се появяват и при стрес.

От брадавици страдат и хора които имат  студени, лошо оросени, влажни ръце.

БРАДАВИЦА