Отглеждане на аквариумни рибки

3
Добави коментар
jasminivanova
jasminivanova

Едни от най-кротките и незабележими домашни любимци са аквариумните рибки. Те си плуват в аквариума и не ви безпокоят по никакъв начин. Децата ви не си играят с тях и не ги мачкат. Също така една част от разпространените в България аквариумни рибки са доста непретенциозни. Непретенциозни са в смисъл че не ви е необходима кой-знае каква подготовка и техника за да ги отглеждате, нито пък нещо по-различно от аквариум, нагревател и помпа за въздух. За да се справите успешно с отглеждането на вашите аквариумни рибки, трябва да знаете няколко основни неща, а те са именно:

Съвместимост на аквариумните рибки:

Една от най-големите грешки на начинаещите акваристи е че те подбират аквариумните си рибки спрямо личните си вкусове и не се съобразяват с индивидуалните особености на всяка една от тях. Съвместимостта е една доста обширна тема и няма как да бъде обсъдена в една статия. За целта трябва да се изучат индивидуалните изисквания за всяка една от рибките които сме си набелязали и да преценим дали хабитата (средата им на живеене) на отделните аквариумни рибки е сходен. Типичен пример за несъвместимост на аквариумни рибки е отглеждането на принцеси (златни рибки) и скаларии в общ аквариум. Принцесите обичат студената (18-20 градуса) вода и на практика не са съвместими с никакви други видове аквариумни рибки. Точно на обратно, скалариите обичат по-високите температури (24-28 градуса). Скалариите могат да се комбинират с други видове аквариумни рибки, но трябва да се внимава с тях понеже са много хищен вид и стават сравнително големи като пораснат. Типичен пример за съвместимост с всякакви видове аквариумни рибки са сомовете -калихти, анцитруси и коридораси. Лично според мене те са задължителни обитатели на всеки аквариум, понеже поддържат чистотата на дъното. Трябва да се подбират в зависимост от размера на аквариума, понеже коридорасите не растат много за разлика от калихтите които стават огромни.

 

Процедура по правилното стартиране на аквариума:

Колкото и да звучи странно, има хора които си мислят че е нужно да си купят аквариум, да го напълнят с вода и да пуснат рибките вътре. Да, но не така мислят рибките. Едно от правилата е че аквариумните рибки не обичат никакви битови химикали. Поради тази причина след закупуването на аквариума, в никакъв случай не трябва да го миете с „веро“ или други почистващи препарати. Изплакването със студена вода е напълно достатъчно. След това идва ред на дъното (грунда). Ако смятате сериозно да отглеждате аквариумни растения то тогава трябва много внимателно да подберете размера на камъчетата на вашето дъно. Моя съвет е да се ориентирате към чакъл с размер 5-10 мм. Водните растения се захващат трудно в едър чакъл, а корените им не могат да се развиват в дребния, точно поради това е необходим този компромисен вариант. След като сте наредили дъното идва ред и на самото пълнене на аквариума с вода, а после и на пускането на нагревателя и помпата. След това започва голямото чакане. Най-добре е да изчакате една две седмици преди да поставите водните растения и още поне месец преди да поставите самите рибки. Желателно е преди да засадите водните растения, да се убедите че по тях няма охлюви или техни яйца. Най-добре е да ги оставите да престоят половин час в слаб разтвор на калиев-перманганат.

 

Хранене на аквариумните рибки:

Един от най-трудните въпроси в акваристиката е с каква храна да храним рибките си. Някои твърдят че е най-добре да се хранят с жива храна, други с замразена а трети с фирмена. Моето мнение е че трябва рибешката диета да се разнообразява постоянно понеже аквариумните рибки привикват бързо с даден вид храна и не я хапват с голям ентусиазъм. Също така храненето с жива храна като тубифекс, хирономус и дафния е доста опасно за самите аквариумни рибки понеже понякога пренася зарази и по този начин рискувате да измрат рибите ви. Колкото и да цапа водата в аквариума ви, чернодробната храна си остава една от най-добрите. Вярно не е много хранителна, но за сметка на това рибите я хапват бързо и няма опасност да пренася зарази понеже е предварително термично обработена.

 

Смяна на аквариумната вода:

Правилото гласи – подмяна на 25-30% от водата всяка седмица. Това обаче важи само за аквариуми до 200 литра. На практика, колкото по голям е аквариума, толкова по-добро е биологичното равновесие в него и толкова по-рядко се налага смяна на водата. Не чакайте водата да започне да помътнява за да я сменяте, тогава вече може да е много късно. Токсините във водата са невидими и на практика дори и кристално прозрачната вода може да се окаже смъртоносна за аквариумните ви рибки. Най-добре е да сменяте по-малко вода но по-често. Например 10% на три-1етири дни е напълно достатъчно ако аквариума ви не е пренаселен.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp