Червени вълци от Вашингтон

1
Добави коментар

Те са ловувани, преследвани, прогонени от родните си местообитания…Като резултат- статуса на подвида, е напълно изчезнал от дивата природа. И само с усилията на няколко ентусиасти, събрали 17 останали живи червени вълци, успели да спасят този вид.

Тогава, в края на 70-те години на миналия век, е било поставено безпрецедентното начало на проекта, благодарение на който днес в щата Северна Каролина живеят повече от стотици от този изчезнал някога вид.

Разбира се, тази стотица едва ли може да се сравни с десетките хиляди червени вълци, населяващи някога теритотията от Нова Англия до Флорида, но всеки нов случай на раждане на червено вълче е надежда за безоблачното бъдеще на тези хищници.

Много години в зоопарка и аквариума в град Такома, щата Вашингтон, успешно внасят своя дял за опазване на този рядък вид вълци. Осем малки се родили на 14 май от 8 годишната женска Мили и нейния партньор 9 годишния Греъм.

За действията на Мили и нейното потомство се провежда денонощно видео наблюдение. Първите 4-5 седмици малките провеждат в отделна воалиера заедно с грижливата си майка, а след това ще се присъединят към останалото вълчо братство на зоопарка. Това решение те ще вземат самостоятелно, без намесата на кураторите на изложбата.

Още едно поколение червени вълци се появило на 7 май в отделението на зоопарка, разположен близо до град Итънвил. Червената вълчица на име Лупин родила девет малки- седем женски и две мъжки.

“Това е най-хубавия подарък за 35-годишната ни дейност, която ще отбележим тази година”- казват служителите на зоопарка.

Източник – zoopicture.ru / Превод – meri