Защо да носим сребърни бижута през високосна година?

2
Добави коментар

Мнозина са чували, че през високосна година се носят сребърни бижута, но на въпроса защо – могат да отговорят малцина.

Според някои това суеверие е свързано със стар български обичай, който повелява на високосна година вместо златни жълтици за здраве и късмет на шапчиците на пеленачетата, както и на роклите на булките,  да се пришиват сребърни монети против уроки, болести и други отрицателни влияния.  Днес, този обичай продължава да се спазва и дори намира нови проявления.  Например, слагането на сребърни пари в обувките на младоженците, за да бъде светъл и щастлив пътя, по който ще вървят или пускането им във водата, в която се къпе бебето, за да е чисто и бяло като благородния метал. Навярно съществуват и други обичаи, при които сребърни монети се подаряват или закичват с цел пречистване на тялото и предпазване от зли помисли. Важното е, че вярванията на предците ни днес са научно доказани и носенето на сребърни бижута спомага не само за самочуствието и красивия ни външен вид, но и за здравето ни.    

Други търсят логично обяснение на традицията в основите на Григорианския календар, по който отброяваме дните си и днес. Този календар се нарича още слънчев, защото отчита периода на завъртане на Земята около Слънцето.  Тъй като продължителността на една календарна година е по-кратка от тази на тропическата, в григорианския календар към всяка година, кратна на четири (с две изключения) се добавя 1 ден. Така с помощта на високосните години се избягва изместването на сезоните, слага се край на един цикъл от слънчевия календар и се поставя началото на нов.  И ако през трите години от четиригодишния цикъл носите злато, то на четвъртата година е добре да го замените със сребърни бижута. Защо? Обяснението е просто! Златото, което още от древността се свързва със Слънцето заради цвета и влиянието си върху човешкото тяло е най-добрия проводник на жизнени сили в природата. То носи живот на падналия духом. Среброто пък се свързва с цвета на Луната и нейното въздействие върху живите твари. То прочиства тялото и духа. Ето защо, ако в продължение на три години вие помагате на тялото си да приема жизнена енергия, то на високосна година следва да се пречистите и да започнете новия цикъл чисти.

Трети считат, че носенето на сребърни бижута е просто добър търговски трик за увеличаване на продажбите. Все пак живеем в материален свят, в който всички се стремят към по-големи печалби и използват всеки удобен повод за това. Истината е, че днес сребърните бижутерии може би се радват на предстоящата високосна година, но във времената, от които проследяваме традицията, вместо фабрики за бижута е имало отделни майстори бижутери, които са работили както със злато, така и със сребро.  Едва ли са имали материална изгода да изработват сребърни, вместо златни бижута.

Дали и в кое от горните предположения се крие отговора на въпроса защо, оставям на вас, скъпи читатели, да прецените? Факт е, че както за златото, така и за среброто вече има достатъчно научни доказателства за лечебните им свойства, както и за наличието на белия благороден метал на повърхността на въздействащата върху нас Луна.  Затова, независимо дали предпочитате да носите златни или сребърни бижута, носете ги със знанието, че те ви правят не само по-красиви, но и по-здрави.