Супичка – пътеводител на новака в кухнята

2
Добави коментар
gischo
gischo

Една супер-бърза, супер-лесна, супер-лека доматена супа. Рецептата на тази доматена крем-супа е подходяща и за най-отчаяните кандидат-готвачи, които са на крачка от отказване от готвенето.  Единственото условие е да сте любители на доматите. И на крем-супите, разбира се.
Доматена крем-супа
Необходимите продукти за доматена крем супа с фиде:

1. 1 консрева домати/1-1,5 кг пресни домати

4. 30-40гграма краве масло

7. 1-2 щипки захар

Необходимо време за приготвяне:
30 минути

4 Порции

Доматена крем-супа с фиде
Рецептата на доматена крем супа с фиде в три стъпки:

1.
Накълцайте на дребно лука, което може да направите и с блендер/кухненски робот. Накълцаният лук, заедно с натрошеното на ситно фиде запържвате в маслото, докато фидето придобие златист цвят.

След това нарежете на дребни парченца доматите, или за да стане още по-лесно и бързо ги пасирайте в блендер/кухненски робот. Ако желаете вашата доматена супа да стане съвсем гладка и доматите, с които разполагате са меки, може да ги обелите от ципите.След като пасирате доматите ги смесете с фидето и лука.

3.
Тук е моменът да сложите сол на доматената супичка. И малко захар, за да не бъде много кисела. Накрая добавяте и млякото, което не трябва да е току-що излязло от хладилника, а да е леко затоплено, поне на стайна температура. И след само 15 мин варене имате чудесна  доматена крем-супа!

Вместо мляко може да ползвате зеленчуков бульон, или пък да добавите просто вода. В последния случай,  доматената супа ще стане съвсем лека. За украса, а и за овкусяване на доматената крем-супа може да ползвате стръкче магданоз или пък няколко листенца босилек.

За любознателните

Доматът е родом от Южна Америка и по-точно от Перу. Там той си растял на воля, див и необезспокояван, докато не го опитомили. През 15-16 век, по време на великите гографски открития доматът е пренесен и в Европа.
Домати
Днес доматът е изключително популярен и обичан на всички континенти и стои в основата на голяма част от най-любимите ястия на хората навсякъде по света: гаспачо, илис сос болонезе, пиперки с доматен сос, или шопска салата, кетчуп, лютеница, или просто като италианските ароматни сушени домати… А под формата на сок даже и като компания на водката в любимия коктейл „Блъди Мери“.

Историята на домата е дълга и много интересна: от смятан за отровен, заради яркия си червен цвят, до убеждението че е мощен афродизиак. Днес е сигурно, че доматите са много полезни и са подходящи за хора, които са на диета и искат да свалят някой друг килограм, тъй като са нискокалорични. Съдържат много витамин Ц и витамин А, голямо количество вода.

Плод или зеленчук е доматът? Всъщност отговорът на този въпрос е без значение. Важно е само, че е страшно вкусен и точно толкова полезен!