ИДЕИ ЗА ЖЕНИТЕ… и не само

8
Добави коментар

Не вярвам да сте забравили кулинарното състезание „Lord of the chefs“. Спечели го една много симпатична, амбициозна и най – вече кадърна жена. Аз имах няколко фаворити и един от тях беше тя. Зрителите преценяват само от това, което виждат в рамките на предаването. Но вероятно е имало и много други непоказани моменти и подробности, които са помогнали на компетентното жури да избере именно нея. В такива състезания се иска не само умения, но и психика, здрава нервна система и накрая щипка късмет. Последният е много важен!

И така, Сидония Радева спечели ресторанта, а аз разбрах за нея. Благодаря й за интересната презентация на този известен италиански десерт. Може рецептата да е проста и правена безброй пъти, но представянето според мене е „черешката на тортата“. 

Как дойде идеята?

Ами остана ми сладкарска сметана. И какво?  Ами чудих се ден -два…Не трябваше да изчакам да се развали. В моята кухня нищо не се изхвърля. Много се чудя на жени, които с лека ръка изхвърлят храна и каквото се сетите още.

Правила съм и друг път пана кота. Хареса ми, но не чак толкова, че да я сънувам! 

Този път ме заинтригува представянето на Сидония и реших на момента! Колко важно е нещо да те „грабне“!!!

И така, ако някой не  е правил още този десерт, ето и моята рецепта :

300 мл.сладкарска сметана

200 мл.прясно мляко

100 гр.захар

100 гр. черен шоколад

1 пакет желатин на Д-р Йоткер

1 есенция мента

Как я приготвих?

Загряват се прясното мляко и сметаната. Добавя се захарта. Бърка се до разтопяването й. Маха се от котлона и към сместа се добавя предварително разтопения желатин и есенцията.

Разтопява се шоколада. Към него се добавя малко сметана. В подходяща чаша се налива под наклон от бялата смес и се слага във фризера, докато стегне. Чашата се подпира!!!След като стегне, чашата се изправя и се налива разтопения и охладен шоколад със сметаната!

Ето това е известната Panna cotta – известният италиански десерт от Северна Италия – областта Пиемонт, със столица Торино.
Правен безброй пъти в различни варианти от безброй жени / и не само / по света!
Е, и аз се записах накрая…