Франсис Бейкън се вдъхновявал от нацизма (снимки)

1
Добави коментар
Desislava.Staneva
Desislava.Staneva

Бейкън е един от най-скъпите художници в света

При създаването на работите си британският художник Франсис Бейкън е използвал образци на нацистката пропаганда. До това заключение достигна английският историк и критик Мартин Хамър в най-новата си книга, съобщава лондонският „Индипендънт“.

Според учения в продължение на повече от 20 години Бейкън е използвал нацистки плакати и фотографии като материал за своите работи. Той твърди, че е повече от ясно, че именитият художник е черпил вдъхновение от снимки на Херман Хофман, личен фотограф и приятел на Адолф Хитлер.

Интересно е да се отбележи, че в основата на анализа на Хамър стоят наблюденията му над платната на Бейкън по време на една от най-големите изложби на негови творби в галерията „Тейт“. Още тогава художественият критик е забелязал някои нацистки символи и „препратки“ към национал-социализма. Това е предизвикало неговия интерес към тази неизследвана част от биографията на твореца.

Към днешна дата Бейкън е един от най-скъпите художници в света. Неговата картина „Триптих“ е продадена през 2008 г. за 86,3 милиона долара.

 

„Триптих“

 

Четири години по-късно, през 2012 г., творбите му „Портрет на Хенриета Мораес“ и „Отражение на пишещия човек“ бяха продадени на търг съответно за 33,7 и 44,9 милиона евро.
 

„Портрет на Хенриета Мораес“

„Отражение на пишещия човек“

 

Три фигури в подножието на разпятието“ (1944 г).

Автор:

Борислава Замфирова

Разпечатай
Изпрати