Гранитогрес

7
Добави коментар

гранитогрес

Монтаж на гранитогреса

Полагането на гранитогреса е възможно да се направи не само на пода, но и върху вътрешните и външните стени. Гранитогресът е изкуствен камък. Различията между него и керамичните плочки се дължат именно на технологията, на производството, и на материала. За разлика от обикновенните керамични плочки, гранитогресът притежава едно по-високо ниво на издръжливост отнася се за високата класа — REI V , устойчивостта на механичните и климатичните влияния, мразоустойчивостта, UV устойчивостта и т. н.

Водещите производители , обикновено във всяка своя серия от гранитогрес включват пълен набор от технологически облицоващи елементи. Те имат най-различни декоративни елементи като фон, розетка и т. н., за практическит цели — стенни плочки и стъпки, цокли,ъгли,цокли против хлъзгане,и т. н., както и по размер.

Голямо внимание се обръща и на облицовките за стълбите с  гранитогрес. Завършените с теракот стълби, изглеждат особено впечатляващо и красиво, а и се разрешават проблемите с плъзгането.

Монтажът на гранитогреса може да се направи по няколко различни начини, които да са избрани взависимост от местоположението на което се монтират и вида на повърхността,която ще се покрива с тях. Залепващият слой, трябва да бъде дебел не по-малко от 3 мм. При поставяне му на улицата се остава една празнина от 3-7 мм за компенсация на температурните деформации, като тази празнина след това се скъсява. В по-топлите райони плочката може да се монтира и без разстояния.

Преди полагането на тази настилка, пода трябва да е много внимателно и прецизно подравнен. Трябва да се обърне специално внимание и да не се допуска да остават разни празнини или кухини под поставеният гранитогрес. Гранитогреса по своя характер е много твърд. От друга страна обаче това качество повишава и чупливостта. Достатъчно е много малък процеп под плочките и дори при лек удар, би се спомогнало да се счупи плочката. Това трябва да се вземе впредвид и при транспортирането , и при монтажа,именно затова контакта с този вид материал трябва да е много внимателен. Но след неговото правилно поставяне, за нестабилността може да забравим напълно.

За свързването на плочките с фугите, следва да се приложат специализирани за това смеси, които да бъдат полимерни- цименти -с добавяне на водни епоксидни смоли или полимери- като те обикновено се запълват с епоксидни съединения. Обикновено се прилагат цимент-полимерни композиции при монтажа на такива плочки в по-сухи райони, както и полимерните съединения — при монтаж на плочки в мокро помещение. При монтажа им по повърхности, които са подложени и на циклични температурни въздействия и амплитуди — камини или подово отопление — за тях трябва да се прилагат специални лепила.