Ресторанти Варна: анасон, бахар, балканска чубрица в българската кухня

23
Добави коментар
varnanovagodina
varnanovagodina

Ресторанти Варна: анасон, бахар, балканска чубрица  в българската кухня

Ресторанти Варна смята, че разнообразието на българската кухня, която умело събира кулинарните тайни на българските майстори и традицията на Балканите, е неповторимо. Всички български обичаи и традиции протичат около богатата трапеза на българина, отрупана с разнообразни ястия, символ на здраве, плодородие и благополучие.

Българската кухня е изключително здравословна, пикантна и вкусна. Още от дълбока древност българите са познавали и събирали различни видове градински, полски и горски подправки. Една от класическите български подправки е чубрицата, която се използва в почти всички български ястия.

 

Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна представя някои характерни за българската традиционна кухня подправки.Анасонът според екипа на ресторанти Варна

Анасонът (Pimpinella anisum) е едногодишно растение от семейството, към което спадат и целина, магданоз, копър и кимион. Родината на анасона е Южна Европа, както и по-топлите области на Азия. Периодът му на цъфтеж е през месеците юни и юли, а плодовете се събират през ранна есен, след което се сушат. Вкусът му е сладникав, а ароматът му е интензивен и приятен. Листата на анасона се използват за подправяне на салати, а семената се преработват в сладкарството. Ароматните качества на анасона го правят подходяща добавка към различни парфюми, както и подобрител за вкуса и мириса на отбрани медикаменти. Като подправка анасонът се използва за приготвянето на месни ястия, тестени изделия, сладкиши, както и за добавка към различни сосове.

 

Според онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна, като подправка анасонът се комбинира добре с други подправки като индийско орехче, карамфил и джинджифил.

 

Анасоновите плодове се ползват за ароматизиране на билкови чайове. От анасон се приготвя етерично масло, което се употребява най-вече за приготовяне на напитки, предимно ликьори, като традиционната българска мастика. В домакинството няколко капки от етерично анасоново масло помагат да се прогонят насекомите. Медицински препарати с анасон се препоръчват при кашлица, възпаления на дихателните пътища и болки в стомаха, имат ясно изразено антибиотично действие и значително подобряват апетита и храносмилането. Онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна  допълва, че анасонът е известен с качествата си на афродизиак, а етеричното масло от анасон влияе благотворно върху кръвоснабдяването на кожата.

 

Балканската чубрица в ресторантите на Варна

 

Балканската чубрица (Satureja montana), наричана още планинска или овчарска чубрица, е многогодишно тревисто растение, което вирее предимно в планинските райони във варовита почва. Растението обича слънчеви места с добре дренирана почва, но безпроблемно расте и на бедни и сухи почви. Цъфтежът му е през летните месеци юли и август, а основното му предназначение е като подправка в домакинството. Изсушената билка има характерна миризма и леко парлив вкус. Лечебните свойства на билката се прилагат срещу чревни и стомашни проблеми, както и при високо кръвно налягане, сърцебиене, виене на свят и други. Онлайн справочник Ресторанти Варна/Заведения Варна информира, че основната употреба на балканската чубрица е като традиционна подправка в българската национална кухня. 

 

Ресторанти Варна препоръчва изпозлването на бахар

Бахарът (Fructus Pimentae) е подправка, която представлява изсушените неузрели плодове на растението пимента (Pimenta dioica). Плодовете на пиментата се берат, докато все още са неузрели и зелени, след което се изсушават. Бахарът има особен аромат. Вкусът му е своеобразна комбинация от индийско орехче, канела и карамфил, но малко по-лютив и пиперлив. Бахарът е малко храстовидно растение, което в тропиците и субтропиците се отглежда и напоява в градинска почва. Като саксийно растение се приспособява лесно и може да бъде отглеждано в домашни условия или в парник. Бахарът е двуполово растение, така че мъжките и женските храстчета трябва да бъдат наблизо, за да могат да се опрашат.

Когато изсъхнат, плодовете на пиментата са кафяви и наподобяват големи зърна черен пипер. Като кухненска подправка бахарът се използва предимно за ароматизиране на месни специалитети, супи, рибни ястия, марината за дивечово месо, говеждо месо, консервант за туршии и в колбасарството. Според онлайн каталог Ресторанти Варна/Заведения Варна, бахарът се комбинира най-добре с лук, чесън, черен пипер, целина, дафинов лист и карамфил.

 

Сайтът на Ресторанти Варна/Заведения Варна Ви препоръчва да се запознаете подробно със съдържанието на нашата интернет страница, където ще намерите подробна информация за всички ресторанти във Варна, както и кратки прегледи на разнообразни кулинарни теми.

 

Поддържайте традицията на българската кухня, Ви препоръчваме ние, от Ресторанти Варна!